Objavljeno sedam javnih poziva za samozapošljavanje i poticaje zapošljavanju

JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo objavila je danas sedam najavljenih javnih poziva za zapošljavanje i poticanje zapošljavanju ljekara, najboljih studenata, nedostajuće stručne snage, socijalno osjetljivih, boračkih kategorija.

25
Cilj Program samozapošljavanja je kraće trajanje nezaposlenosti i stimulisanje samozapošljavanja.

Pravo učešća u Programu imaju mlade nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, a koje imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnom djelatnošću u Kantonu Sarajevo. Planirana sredstva za Program iznose 1.480.000,00 KM za samozapošljavanje 100 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Kroz Program zapošljavanja, također će biti omogućeno i dugoročno nezaposlenim osobama sa VSS i VŠS, sa i bez radnog iskustva i radnog staža, da u Službi dobiju vaučer i pronađu poslodavca.  Cilj Programa zapošljavanja VSS i VŠS je obezbjeđenje potrebne kvalifikacione strukture radne snage i kraće trajanje nezaposlenosti.

Služba će poslodavcima koji budu obuhvaćeni ovim programom, mjesečno, 12 mjeseci, refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 1.500,00 KM po novouposlenoj osobi VSS i VŠS. Svi drugi troškovi padaju na teret poslodavca.

Program zapošljavanja “Posao za sve” usmjeren je ka zapošljavanju nedostajuće stručne radne snage, a u okviru kojeg će biti ukinuti svi kriteriji u smislu radnog staža i radnog iskustva.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je početkom marta Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanje strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo u 2024. godini, za čiju realizaciju je izdvojeno 13.088.623 KM.

Sredstva su obezbijeđena Finansijskim planom JU Služba za zapošljavanje KS, koju je Vlada zadužila za realizaciju mjera.

Kroz sedam programa, dat je podsticaj zapošljavanju najboljih studenata i neophodnog kadra u naučno-obrazovnim ustanovama, kao i doktora medicine,  veterine i stomatologije, nezaposlenih osoba sa VSS i VŠS, te podsticaj pokretanju djelatnosti i samozapošljavanju.

S druge strane, kako je navedeno, otvara se mogućnost poslodavcu da uz svoja minimalna sredstva dođe do potrebne radne snage.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here