Za infrastrukturno uređenje poslovnih zona planirano 7,5 miliona KM

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program raspodjele finansijskih sredstava za infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko – pravnih odnosa u poslovnim zonama Kantona Sarajevo.

25
Kanton Sarajevo kontinuirano sufinansira projekte koje općine realizuju u poslovnim zonama u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta i stvaranja mogućnosti za nova ulaganja i nova radna mjesta. Infrastrukturno uređenje poslovnih zona, izgradnja saobraćajne i vodovodne mreža, kišne i fekalne kanalizacije, gasne mreže i elektroinstalacija, uz rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, predstavljaju najveće izazove za investitore na području našeg kantona.

U Budžetu za 2024. godini za ovu namjenu su planirana sredstva od 7,5 miliona KM. Od ovog iznosa za projekte predviđene spomenutim programom za sufinansiranje izdvojit će se 3.000.000 KM. Kada Ministarstvu privrede budu dostavljeni i drugi projekti koji su spremni za realizaciju i koji ispunjavaju postavljene uslove, izvršit će se izmjene Programa, kako bi i ti projekti bili podržani sredstvima za ovu namjenu.

Programom su obuhvaćeni projekti općina Hadžići u vrijednosti od 231.134 KM, a za Ilijaš taj iznos je 776.160 KM. Planirano je u Općinu Centar Sarajevo usmjeriti 1.270.000 KM, a u Novi Grad Sarajevo 700.000 KM, što ukupno iznosi 2.977.294 KM.

“Jedan od većih problema s kojima se susrećemo u Kantonu Sarajevo je nedostatak poslovnih zona. Postoji ideja uspostave nove poslovne zone u Doglodima, ali taj projekt zahtijeva mnogo vremena. Sada moramo postojeće industrijske zone urediti i stvoriti uslove za maksimalno iskorištavanje njihovih kapaciteta”, poručuju iz Ministarstva privrede KS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here