Upravljanje kamatnim rizikom u bankarskom sektoru

Udruženje profesionalnih rizik menadžera u Bosni i Hercegovini (UPRMBiH) je u utorak – 27 februara u Sarajevu, u saradnji sa konsultantskom kompanijom Ernst & Young iz Beograda uspješno organizovalo specijalistički seminar na temu „Upravljanje kamatnim rizikom u bankarskoj knjizi” kako bi se lokalni bankarski sektor upoznao sa aktuelnim trendovima vezanim za upravljanje kamatnim rizikom te novim zahtjevima domaćih regulatora vezanih za implementaciju novog regulatornog okvira za upravljanje kamatnim rizikom u BiH.

37

Seminaru je prisustvovalo 34 učesnika iz bankarskog i finansijskog sektora uključujući predstavnike lokalnih banaka, regulatora, i međunarodnih finansijskih institucija. Predavači na ovom seminaru bili su renomirani predavači kompanije Ernst & Young iz Beograda sa dugogodišnjim, bogatim internacionalnim iskustvom u savjetodavnim uslugama u oblastima upravljanja rizicima, upravljanja kamatnim rizikom u bankarskoj knjizi, i regulatornog izvještavanja kroz projekte i rad u bankarskom i finansijskom sektoru u zemljama Zapadnog Balkana.

”Upravljanje kamatnim rizikom je ključni aspekt poslovanja svih banaka, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u svim drugim zemljama. Kamatni rizik se odnosi na moguće gubitke koje banka može pretrpjeti zbog promjena u kamatnim stopama na tržištu. U kontekstu Bosne i Hercegovine, upravljanje kamatnim rizikom ima poseban značaj s obzirom na specifičnosti lokalnog tržišta. S obzirom na to da je bankarski sektor važan dio ekonomije u Bosni i Hercegovini, banke moraju pažljivo upravljati svojim portfeljem kako bi minimizirale kamatni rizik i osigurale stabilnost poslovanja..“ – izjavio je Igor Jokić, Predsjednik UPRMBiH.

„UPRMBiH u skladu sa svojim planom rada će nastaviti sa organizacijom stručnih edukativnih seminara i radionica u 2024 godini kako bi doprinijeli boljoj pripremi cjelokupnog BiH bankarskog i finansijskog sektora za implementaciju aktuelnih standarda i zahtjeva od EU. S tim u vezi fokus Udruženja u narednom periodu će biti organizacija stručnih seminara i radionica iz oblasti ESG-a, minimalnih zahtjeva za kapitalom i prihvatljivim obavezama (MREL) i ICAAP-a.”- izjavio je Amar Brkan, Generalni sekretar UPRMBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here