Japan potonuo u recesiju, više nije treća najveća svjetska ekonomija

Jen se nastavio kretati oko oznake od 150 prema dolaru, trgovajući se na 150,2 u 13:55. vrijeme u Tokiju.

31

Nekada druga najveća ekonomija u svijetu, Japan je u četvrtak izvijestio o dva uzastopna tromjesečja pada – pad od 0,4 posto na godišnjoj razini u četvrtom tromjesečju nakon revidiranog pada od 3,3 posto u trećem tromjesečju. BDP u četvrtom tromjesečju znatno je premašio prognoze rasta od 1,4 posto u anketi Reutersa među ekonomistima.

Recesija se općenito definira kao dva uzastopna kvartala kontrakcije. Na tromjesečnoj razini BDP je pao za 0,1 posto, u usporedbi s rastom od 0,3 posto koji se očekivao u anketi Reutersa.

Za cijelu 2023. nominalni BDP Japana porastao je 5,7 posto u odnosu na 2023. na 591,48 biliona jena ili 4,2 biliona dolara na temelju prosječnog kursa u 2023. Njemačka je, s druge strane, zabilježila rast nominalnog BDP-a od 6,3 psoto da bi dosegla 4,12 biliona eura, odnosno 4,46 biliona dolara prema prošlogodišnjem prosječnom kursu.

Nominalni BDP mjeri vrijednost proizvodnje u tekućim dolarima, bez prilagodbe za inflaciju.

Kao odgovor na najnoviju objavu BDP-a, referentni indeks Nikkei 225 popeo se za 0,65 posto i nakratko premašio granicu od 38.000 u jutarnjem dijelu, budući da su ulagači vidjeli slabo ekonomsko očitanje kao znak da bi Banka Japana mogla odgoditi svoj izlazak iz dugotrajnog tržišta zemlje. politika negativne kamatne stope.

Jen se nastavio kretati oko oznake od 150 prema dolaru, trgovajući se na 150,2 u 13:55. vrijeme u Tokiju.

“Ova strašna slika rasta još više otežava BOJ-u da pooštri politiku”, rekao je Charu Chanana, voditelj FX strategije u Saxo Marketsu.

U ranijoj objavi, Chanana je rekao da smanjenje BDP-a u trećem tromjesečju “slabi uvjerenje o tome je li inflacija doista vođena dobrim ciklusom povećanih realnih prihoda i potrošnje”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here