Cijene nafte prekoračile 83 dolara

Kazahstan je u međuvremenu objavio da će u iduća četiri mjeseca kompenzirati prekomjernu proizvodnju nafte na početku godine kako bi ispunio obvezu iz sporazuma OPEC-a i njegovih saveznika o ograničavanju opskrbe.

21
Cijene nafte prekoračile su na međunarodnim tržištima nivo od 83 dolara budući da je ulagače ohrabrila procjena vodećih proizvođača o snažnom rastu potražnje i signal iz američke središnje banke o snižavanju kamatnih stopa.
Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 34 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 83,11 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 78,18 dolara.

Potporu cijenama pružila je procjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će globalna potražnja za naftom u ovoj godini porasti za 2,25 miliona barela dnevno i za 1,85 miliona barela dnevno u 2025., u skladu s iprdviđanjima iz januara.

OPEC-ova projekcija o “gotovo neutaživoj žeđi za naftom 2024. i 2025.” nadmašila je konzervativne procjene drugih institucija, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ulagače je ohrabrila i izjava dužnosnika američke središnje banke Austana Goolsbeeja da bi cijene u idućim mjesecima mogle rasti i snažnije no što se očekuje, ali to neće ugroziti približavanje ciljanoj stopi inflacije od dva posto. Fed ne bi trebao predugo čekati sa spuštanjem kamatnih stopa, dodao je.

Niži troškovi finansiranja poduprli bi ekonomski rast i potražnju za energijom.

Potporu cijenama pružio je i oštar pad zaliha benzina i derivata u SAD-u u prošlom tjednu, za 7,23 miliona odnosno za 4,02 miliona barela, prema podacima udruge proizvođača API, znatno snažniji no što se očekivalo. Zalihe nafte porasle su pak za 8,52 miliona barela zbog održavanja rafinerija. Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

Kazahstan je u međuvremenu objavio da će u iduća četiri mjeseca kompenzirati prekomjernu proizvodnju nafte na početku godine kako bi ispunio obvezu iz sporazuma OPEC-a i njegovih saveznika o ograničavanju opskrbe.

OPEC je odvojeno objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 98 centi, na 81,43 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here