S&P 500: Prva dva mjeseca 2024. obilježena optimizmom ulagača

S&P 500 iz dana u dan ruši rekorde

13

Iako je nedugo prije zatvaranja tržišta S&P 500 dosegnuo 5000, 40 dan je ipak zaključio na 4997,97 što je i dalje njegova najviša razina na kraju dana ikada. Njegovo probijanje razine od pet hiljada važan je trenutak ne samo zato što se radi o okrugloj brojci već zato što označava visoko povjerenje koje investitori imaju u moć korporativne strane SAD-a i snagu njene ekonomije, vjeruju američki analitičari.

Nakon pada u martu 2020. uslijed pandemije virusa COVID-19, glavni berzovni indeksi porasli su do rekordnih razina krajem 2021. i početkom 2022. godine kada su kamatne stope bile blizu nule, stimulirajući ekonmoiju i potičući ulaganja na berzi.

Stope su nakon toga porasle od razine blizu nule do trenutnog raspona od 5,25 do 5,5 posto što je najviši raspon kamatnih stopa u posljednjih nekoliko desetljeća. Naravno, mjera je to koje su Federalne rezerve poduzele kada su krenule u obuzdavanje inflacije, a za sada još uvijek nije apsolutno sigurno kada će Fed krenuti sa snižavanjem stopa.

Više stope obično uzrokuju pad dionica jer dobit poduzeća slabi zbog viših troškova posuđivanja, a visoki prinosi na obveznice odvlače kapital s tržišta dionica, no prošla godina i prve sedmcie ove godine definirani su obnovljenim optimizmom ulagača budući da umjerena inflacija podupire argumente za smanjenje stopa koje pogoduje rastu, što je naglašeno zaokretom profita prema pozitivnoj, iako prigušenoj, ekspanziji.

Prošlog je mjeseca S&P postavio novu najvišu vrijednost svih vremena prvi put od januara 2022., što je neuobičajeno dug raspon između rekorda, a sada najpoznatiji američki indeks rekorde obara iz dana u dan.

Ipak, ulagače ovih dana muče oni koji tvrde da je indeksu S&P 500 pad neminovan pa je tako američki menadžer hedge fondova John Hussman ovoga tjedna izjavio da su dionički indeksi precijenili ekonomski oporavak koji dolazi te da vrtoglavo visoke vrijednosti dionica pripremaju najpoznatiji dionički indeks na dva desetljeća negativnih prosječnih godišnjih prinosa. Sve više analitičara prognozira žestok pad indeksa S&P 500 iako većina vjeruje u ‘postepenu korekciju‘.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here