FBiH: Radi se na aplikaciji “Pametni potrošač”

Akcija “Zaključavamo cijene” kojom se cijene za 40 prehrambenih i higijenskih proizvoda smanjuju i zaključavaju na razdoblje od tri mjeseca bit će produžena i nakon 15. ožujka, a usporedno se radi na novoj akciji “Pametni potrošač”, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

40

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević najavio je rad na aplikaciji “pametni potrošač”. Riječ je o novoj aplikaciji koja bi trebala omogućiti građanima da sudjeluju u odabiru artikala i kontroli cijena, unesu svoje pritužbe kada je u pitanju trgovina, ali i da daju prijedloge koje proizvode bi voljeli imati po sniženim cijenama u okviru budućih akcija “zaključavamo cijene” – kažu u Ministarstvu koje trenutno radi i na digitalizaciji sistema za nadzor, praćenje, evidenciju i kontrolu cijena naftnih derivata, kao i na izradi nove aplikacije za pametne telefone e-OPC. Digitalizacija ovog sustava je od suštinske važnosti, ističu u Ministarstvu, budući da sadrži podatke o cijenama i zalihama nafte i naftnih derivata na svim benzinskim crpkama u Federaciji.

Također, ovim putem federalne agencije i institucije na osnovu ovih podataka vrše kontrolu ispravnosti podataka o uplaćenim taksama za naftne derivate.

Podatke preuzimaju institucije poput Agencije za statistiku FBiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Naftni terminali, Agencije za vodni sliv rijeke Save i Jadranskog mora u smislu kontroliranja naplate naknade koja je propisana njihovim zakonima. Podatke preuzima i Porezna uprava uprava Federacije, Uprava za neizravno oporezivanje i druge.

Aplikaciju ima više od 250.000 korisnika, koji u svakom trenutku mogu dobiti informaciju kolika je cijena goriva na benzinskim crpkama. Nova aplikacija koja se pušta u eter ovog tjedna imat će više podataka nego prethodna. U njoj su naznačene i prethodne cijene, pored trenutnih, tako da će korisnici moći vidjeti je li gorivo poskupjelo ili pojeftinilo u odnosu na prethodni dan, tjedan ili mjesec.

Osim toga, ideja je da idemo i s izradom nove aplikacije za praćenje cijena osnovnih životnih namirnica, po uzoru na ovu koja se odnosi na naftu. U proračunu za ovu godinu odobrena su nam sredstva za digitalizaciju u iznosu od 430.000 KM. To su sredstva i za hardver i softver. Kad se okonča proces javnih nabavki krećemo u realizaciju ideja za nove aplikacije, kazali su iz Ministarstva trgovine FBiH.

IZVORFaktor.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here