Najprodavaniji automobil u Evropi

Najprodavaniji automobil u Evropi u 2023. godini ne dolazi iz Evrope. On dolazi iz Amerike, a pokreće ga električna energija.

43

Naravno, riječ je o Tesli. Tesla Model Y je najprodavaniji automobil u Evropi za 2023. godinu, prenosi Automotive News.

Preliminarni podaci stručnjaka za istraživanje tržišta pri Dataforceu otkrivaju da je Model Y ostvario prednost pred svojim najbližim konkurentom, Daciom Sandero, s  254.822 prodanih komada, naspram Dacijinih 235.893. Ove brojke predstavljaju 97 posto prodaje u Evropskoj uniji, zemljama EFTA-e i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Jedan od glavnih razloga je taj što je Tesla početkom godine uvela značajno sniženje cijena. Tvrtka je također imala koristi od poticaja usmjerenih na službene automobile u Njemačkoj, gdje je Model Y postao najprodavaniji električni automobil s približno 45.800 registracija.

Tokom 2023. godine Model Y je bio najprodavaniji u sedam od 12 mjeseci. Dacia Sandero vodila je u četiri mjeseca, dok je Volkswagen T-Roc osigurao prvo mjesto u jednom mjesecu.

Pad Volkswagen Golfa

Dodajmo kako je prošle godine Peugeot 208 bio najprodavaniji evropski automobil, a Sandero je i onda zauzeo drugo mjesto. Model Y ujedno je i prvi električni automobil koji je osigurao prvo mjesto u prodaji u Evropi.

Isti je model bio peti najprodavaniji automobil u Americi prošle godine s približno 403.897 primjeraka isporučenih kupcima. Ovaj broj predstavlja povećanje od 16 posto u usporedbi s 2022. kada je Model Y bio najprodavanije vozilo na globalnoj razini.

Također dodajmo i da je VW Golf, koji je bio na vrhu ljestvice prodaje 2021., 2023. pao na sedmo mjesto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here