Mala i srednja preduzeća su generator ekonomskog rasta i razvoja

Godina 2023. donijela je mnogo novina u radu i poslovanju Addiko banke, zadovoljni postignutim nastavljaju raditi na unapređenju proizvoda i servisa s ciljem kreiranja još bržih i jednostavnijih finansijskih rješenja. U razgovoru za Business Magazine godinu iza nas rezimira Enver Lemeš, član Uprave Addiko Bank Sarajevo, koji također najavljuje i pravac u kojem će Banka ići i u ovoj godini.

336
Addiko Banka u 2023. godini:
  • Postignuti su značajni uspjesi u naprednim digitalnim rješenjima.
  • Poboljšano korisničko iskustvo.
  • Izuzetno visoka kapitalna pozicija i likvidnost.

BM: Kada rezimirate poslovanje Addiko banke u 2023. godini šta izdvajate kao najznačajnije parametre uspjeha na bh. finansijskom tržištu?

LEMEŠKada se osvrnemo na 2023. godinu, možemo biti jako zadovoljni onim što smo napravili. Izdvojili smo se na bankarskom tržištu naprednim digitalnim rješenjima, unaprijedili smo postojeće i implementirali nove servise, s ciljem boljeg korisničkog iskustva. Ipak, ono što je najvažnije, godinu smo završili sa izuzetno visokom kapitalnom pozicijom, te pozicijom likvidnosti. U poređenju sa drugim bankama na tržištu Addiko banka je među najboljim u ovom segmentu što je sjajan pokazatelj našeg poslovanja.

BM: Povoljne kamatne stope, ali i brža administracija, odnosno što brže pružanje usluge među osnovnim su kriterijima koje klijenti, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim licima, uzimaju u obzir prilikom odabira banke. Kako odgovarate na ove potrebe?

LEMEŠIskustvo nam je pokazalo da je klijentima danas ključno povjerenje. Naročito ako govorimo o segmentu pravnih lica i depozitarima. Nastojimo biti pouzdan finansijski partner, a ekspertiza i bogato bankarsko iskustvo pomažu nam da budemo na visini zadatka kada je u pitanju finansijsko savjetovanje kod donošenja kapitalnih odluka, što naši klijenti naročito cijene.

Nastavak ulaganja u digitalna rješenja

BM: Planirate li neke novitete u narednoj godini kada je u pitanju kreditiranje i podrška SME sektoru?

LEMEŠ: Ono što mogu potvrditi je da SME i potrošačko kreditiranje ostaju naš fokus. Nastavljamo ulagati u digitalna rješenja. Cilj nam je omogućiti automatizaciju procesa odobrenja kredita i u segmentu SME-a. Također, fokus će biti na proizvodima koji su podržani i prepoznati kroz strategiju ESG-a.

Kada je riječ o kreditima u segmentu Maloprodaje, na prvo mjesto bih izdvojio brzinu odgovora na kreditne zahtjeve, a odmah potom ljubazne i stručne kolegice i kolege u poslovnicama. Nakon nekoliko valova povećanja kamatnih stopa u prethodne dvije godine, sve su izraženiji zahtjevi i za fiksnim kamatnim stopama, koje klijenti smatraju dodatnim vidom sigurnosti.

Kontinuirano radimo na unapređenju naših procesa kako bi bankarske usluge učinili dostupnim bilo kada i bilo gdje. Procese smo u velikoj mjeri automatizovali, te smo kroz akcijske ponude kredita omogućili odgovore na kreditne zahtjeve u iznosu od 50.000 KM za svega 50 minuta. Početkom godine otišli smo korak dalje i omogućili odobrenje kredita samo uz ličnu kartu i jedan dolazak u poslovnicu, za kredite u iznosu do 2.000 KM. Dodatno, svi krediti za fizička lica u ponudi Banke ugovaraju se sa fiksnom kamatnom stopom.

Poslovna zajednica prepoznala je naše kontinuirano ulaganje u digitalne servise, kaže član Uprave Addiko banke Enver Lemeš

BM: Da li je naše tržište dovoljno zrelo za uspješnu digitalizaciju, posmatrano i iz ugla pružanja, ali i korištenja usluga? 

LEMEŠU Addiko banci bilježimo značajan porast korisnika usluge Mobilno bankarstvo, što govori da su naši klijenti spremni za digitalizaciju i da interesovanje građana zaista postoji.

Nastojimo biti inovativni, pa smo u 2023. omogućili čitav niz novih rješenja kada je u pitanju digitalizacija. Pored brzine odobrenja, uveli smo mobilno bankarstvo za pravna lica, implementirali nove servise u okviru mobilne aplikacije za fizička lica, instalirali multifunkcionalne bankomate nove generacije, te omogućili online apliciranje za sve kreditne proizvode.

Posebne pogodnosti koje smo uveli za pravna lica su funkcionalnosti za ugovaranje garancija i povlačenje tranši iz odobrenih revolving kredita putem aplikacije za elektronsko bankarstvo.

Poslovna zajednica prepoznala je naše kontinuirano ulaganje u digitalne servise, te smo od strane finansijsko poslovnog magazina Banke i Biznis, nagrađeni priznanjem Zlatni BAM za postignuti kvalitet u digitalizaciji bankarskih usluga.

Addiko Banka pruža posebne pogodnosti pravnim licima, omogućavajući jednostavno ugovaranje garancija i povlačenje tranši iz odobrenih revolving kredita putem naše aplikacije za elektronsko bankarstvo. 

BM: Poslovna ambicija Addiko banke dakle i dalje je usmjerena ka tome da budete najbolja banka u oblasti SME (MSP) kreditiranja, odnosno kreditiranja malih i srednjih preduzeća. Osim dobrog kreditnog proizvoda, koliko je važna direktna povezanost sa privatnom sektorom, odnosno partnerski odnos i „usluga više“?

LEMEŠ: SME segment okosnica je privrednog rasta svake države i smatram da bi svi trebali pružiti podršku upravo ovom segmentu. Ovaj segment je jedan od ključnih fokusa naše strategije i mi s posebnom pažnjom brinemo o ovoj skupini klijenata kroz različite vidove podrške, ne samo kroz kreditiranje.

Kreditiranje i podrška SME sektoru:
  • Fokus na automatizaciji odobrenja kredita za SME sektor.
  • Naglasak na proizvodima podržanim kroz strategiju ESG-a.
  • Brzina odgovora na kreditne zahtjeve u maloprodaji

Ove godine organizovali smo SME akademiju, te smo u saradnji sa našom sestrinskom bankom Addiko Bank Banja Luka i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske unije omogućili zanimljiv edukativni sadržaj, ali i umrežavanje za preko 100 predstavnika malih i srednjih preduzeća iz cijele BiH, potpuno besplatno. Prilikom učešća na sajmovima privrede u Tešnju i Mostaru, malim privrednicima omogućili smo da budu naši suizlagači i da u okviru Addiko kutka predstave svoje proizvode i usluge s ciljem pružanja podrške.

BM: U posljednje vrijeme sve češće čujemo termin održive finansije, odnosno poslovanje u skladu sa ESG (Environmental, Social, and Governance – okruženje, društvo, upravljanje) principima postaje nužnost i bankarskog sektora. Na koji način Addiko banka odgovara da zadovolji ove principe?

LEMEŠSmatram da je veoma važno uspostaviti balans između maksimizacije profita i zaštite okoliša. Pandemija Covid 19 nas je naučila da se virus sa jednog kraja jako brzo proširi

na ostatak svijeta. Isto možemo reći i kada su u pitanju katastrofe izazvane klimatskim promjenama. U narednim godinama vidimo najveći izazov koji dolazi od posljedica klimatskih promjena, te u tom smislu kreiramo proizvode i ugovaramo subvencionirane kreditne linije za naše klijente, a što će doprinijeti zaštiti životne okoline.

U dijelu društveno odgovornog poslovanja ponosni smo na podršku koju pružamo studentima kroz saradnju sa univerzitetima, te podršku  mladim ženama na početku karijere kroz vodeći mentorski program u BiH Ženska Mentorska Mreža.

S ciljem podsticanja zdravih životnih navika i balansa privatnog i poslovnog života, za naše zaposlenike omogućili smo brojne rekreativne aktivnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here