143% iznosi godišnja inflacija u Argentini

45 milijardi dolara Argentina duguje MMF-u

9 ministarstava broji Mileiva vlada

Neposredno nakon inauguracije novog predsjednika Argentine Javiera Mileia najavljena je oštra devalvacija nacionalne valute i smanjenje subvencija za energiju i transport, što je  dio šokantnih mjera za koje je novi argentinski predsjednik rekao da su neophodne kako bi se riješila teška ekonomska situacija u zemlji.

Ministar ekonomije Luis Caputo najavio je da će argentinski pezos biti devalviran za 50 posto sa 400 na 800 pezosa za američki dolar.

Bolne mjere štednje

Ovo su prvi koraci ka bolnim mjerama štednje koje je u inauguracijskom obraćanju obećao novoizmenovani predsjednik. Obraćajući se hiljadama pristalica, 53-godišnji anarhokapitalista, kako sam sebe opisuje, naglasio je hitnost fiskalne suzdržanosti, navodeći praznu kasu kao značajan izazov u potrazi za ekonomskom stabilizacijom.

Milei je okrivio prekomjernu potrošnju prethodnih administracija za tešku ekonomsku situaciju, karakterizirajući to kao “dekadenciju dugu decenijama”, koja mu je ostavila ono što je opisao kao “najgore naslijeđe”.

Nema novca je omiljena mantra predsjednika Mileia

Njegov plan je smanjenje potrošnje u iznosu od pet posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje. Ovaj ambiciozni cilj izaziva zabrinutost u zemlji u kojoj se značajan dio stanovništva oslanja na socijalnu pomoć i subvencije za energiju i transport.

Argentina se neće pridružiti BRICS

Argentina se neće pridružiti grupi zemalja u razvoju BRICS-a, saopćila je nova ministrica  vanjskih poslova te zemlje.

“Nećemo se pridružiti BRICS-u”, rekla je Diana Mondino, šefica diplomatije u vladi predsjednika Mileija.

Argentina je bila jedna od šest zemalja pozvanih da postanu nove članice bloka, koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, na godišnjem samitu u Johanesburgu u augustu ove godine.

Članstvo te južnoameričke zemlje trebalo je stupiti na snagu 1. januara 2024. zajedno s Egiptom, Etiopijom, Iranom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Bivši argentinski predsjednik Alberto Fernández je pridruživanje BRICS nazvao “velikom prilikom”.

No, novoizabrani predsjednik Milei je obećao da će dramatično uzdrmati vanjsku politiku Argentine, uključujući njen odnos sa njena dva glavna trgovinska partnera – i zemljama osnivačima BRICS-a – Brazilom i Kinom.

Argentina, treća po veličini ekonomija Latinske Amerike, nalazi se u nesigurnom položaju nakon godina gomilanja dugova i lošeg upravljanja. Sa godišnjom inflacijom koja je porasla na 143 posto i zapanjujućih 40 posto stanovništva koje živi u siromaštvu, Milei je naslijedio naciju koja se bori s ekonomskim izazovima na više frontova. Nacija ima visok fiskalni deficit, trgovinski deficit od 43 milijarde dolara, plus zastrašujući dug od 45 milijardi dolara prema Međunarodnom monetarnom fondu i 10,6 milijardi dolara  multilateralnih i privatnih kredita koje treba vratiti do aprila.

Snažna devalvacija valute i smanjenje subvencija su prvi korak u onome za što je Milei  rekao da zemlja nije imala vremena da razmotri druge alternative.

MMF je pozdravio najavljene mjere, jer one pružaju dobru osnovu za dalje razgovore sa Argentinom o njenom dugu prema toj instituciji.

“Ove hrabre početne akcije imaju za cilj značajno poboljšanje javnih finansija na način koji štiti najugroženije u društvu i jačanje deviznog režima. Njihova odlučna provedba pomoći će stabilizaciji ekonomije i postaviti osnovu za održiviji rast koji vodi privatni sektor.”, rekla je portparol MMF-a Julie Kozack u izjavi.

Argentina, treća po veličini ekonomija Latinske Amerike, nalazi se u nesigurnom položaju nakon godina gomilanja dugova i lošeg upravljanja.

Mileijeva oštra fiskalna retorika podstakla je tržišta od njegove izborne pobjede, pa su nakon najavljenih mjera državne obveznice porasle za gotovo četiri posto.

Analitičari kažu da su nove mjere poslale snažnu poruku.

„Najavljena devalvacija premašila je tržišna očekivanja. Najavljeni su neki detalji o fiskalnom prilagođavanju koje će biti potrebno, kao što je smanjenje subvencija i smanjenje javne potrošnje. Implementacija će biti ključna “, rekla je Shamaila Khan, šefica sektora fiksnih prihoda za tržišta u razvoju i Azijsko-pacifik u UBS Asset Management.

Caputo najavio devalvaciju pezosa

Kao dio novih mjera, novi ministar ekonomije Argentine je najavio da vlada poništava tendere za sve projekte javnih radova i prekida neke državne poslove. Administracija novog predsjednika će smanjiti broj ministarstava sa postojećih 18 na devet.

Milei je obećao da će prilagođavanje skoro u potpunosti uticati na državni, a ne na privatni sektor i da predstavlja prvi korak ka povratku prosperiteta.

Caputo je, ponavljajući prijašnja Mileijeva obećanja, rekao da će vlada nastojati postepeno ukidati izvozne carine, nešto što farmeri dugo traže. Argentina je najveći izvoznik prerađenog sojinog ulja i sačme te kukuruza.

Caputo je rekao da su mjere neophodne za smanjenje fiskalnog deficita za koji vjeruje da je uzrok ekonomskih problema u zemlji, uključujući rastuću inflaciju.

“Ako nastavimo tempom kojim idemo, neizbježno idemo ka hiperinflaciji. Naša misija je da izbjegnemo katastrofu”, rekao je Caputo.

Čelnici vlade bivšeg argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza nisu komentirali najavljene mjere, ali je ekonomski stručnjak Juan Grabois, koji je blizak bivšoj predsjednici lijevog centra Cristini Fernández, rekao je da je Caputo najavio “društveno ubistvo, a da se nije lecnuo kao psihopata, koji želi masakrirati svoje bespomoćne žrtve”.

Kao dio novih mjera, novi ministar ekonomije Argentine je najavio da vlada poništava tendere za sve projekte javnih radova i prekida neke državne poslove

“Vaša plata u privatnom sektoru, u javnom sektoru, u narodnoj, socijalnoj i solidarnoj ekonomiji, u zadružnom ili neformalnom sektoru, penzija bit će dovoljna da nabavite pola od onoga što vam treba u samoposluzi. Zar stvarno mislite da ljudi neće protestovati?“, upitao se Grabois.

“Nema novca”, uobičajena je mantra u Mileinim govorima, koju koristi da objasni zašto postupni pristup situaciji nije moguć. Milei je obećao da će prilagođavanje skoro u potpunosti uticati na državni, a ne na privatni sektor i da predstavlja prvi korak ka povratku prosperiteta.

U Argentini je 40 posto stanovništva siromašno

Ukidanje Centralne banke?

Milei je stekao slavu na televiziji svojim tiradama punim psovki protiv onoga što je nazvao političkom kastom. Svoju popularnost je pretočio u mjesto u Kongresu, a zatim, vrlo brzo, u predsjedničku kandidaturu. Odnio je odlučujuću pobjedu u drugom krugu izbora 19. novembra – i poslao u opoziciju peronističku političku snagu koja je dominirala Argentinom decenijama. Ipak, vjerovatno će naići na žestoko protivljenje zakonodavaca Peronističkog pokreta i sindikata koje on kontrolira, čiji su članovi rekli da odbijaju izgubiti plaće.

Osim na domaćem, novi argentinski predsjednik najavio je rezove i na međunarodnom planu.  

Kao kandidat, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, eliminirati Centralnu banku koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju i zamijeniti pezos koji brzo depresira američkim dolarom.

Ali nakon pobjede, pozvao je Caputa, bivšeg predsjednika Centralne banke, da bude njegov ministar ekonomije, dok jedan od Caputovih saveznika vodi Centralnu banku, a po svoj prilici na čekanju su i njegovi hvaljeni planovi za prelazak za korištenje dolara, umjesto pezosa.

Prema ocjeni analitičara, njegova umjerenost kada su u pitanju brojne najavljene reforme može proizaći iz pragmatizma, s obzirom na obim ogromnog izazova koji je pred njim, njegovo političko neiskustvo i potrebu da sklopi saveze sa drugim strankama kako bi implementirao svoju agendu u Kongresu, gdje je njegova stranka na trećem mjestu po broju mjesta.

Argentina se bori sa visokom inflacijom

Osim na domaćem, novi argentinski predsjednik najavio je rezove i na međunarodnom planu. Njegova pobjeda izazvala je strah u Briselu da će se dodatno zakomplicirati ionako teški pregovori o značajnom trgovinskom sporazumu između EU i Mercosur, južnoameričkog trgovačkog bloka u kojem su osim Argentine još Brazil, Urugvaj i Paragvaj.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here