Tuzlanski kanton razmatra uvođenje novog zanimanja u srednje škole

Kao potpisnica Sofijske deklaracije, Bosna i Hercegovina je obavezna uložiti maksimalne napore kako bi što više energije proizvodila iz obnovljivih izvora.

23

Solarna energija sve više postaje ključna u proizvodnji električne energije, donoseći brojne ekološke i ekonomske prednosti putem ugradnje solarnih panela.

Međutim, uprkos rastućem značaju solarnih sistema, naša država se suočava s ozbiljnim nedostatkom stručnog kadra specijaliziranog za instalaciju solarnih panela. U skladu s trendovima i praksom razvijenih evropskih zemalja, Tuzlanski kanton razmatra uvođenje novog zanimanja u srednje škole – montera fotonaponskih sistema.

Federalna televizija izvještava da trenutno nijedna srednja škola u Bosni i Hercegovini ne nudi obrazovanje za ovo perspektivno zanimanje. Ova inicijativa ne samo da bi doprinijela ispunjenju obaveza prema Sofijskoj deklaraciji već bi također osigurala razvoj kvalificiranog kadra sposobnog nositi se s izazovima montaže i održavanja fotonaponskih sistema. Uvođenje ovog programa obrazovanja predstavlja ključni korak ka pridonošenju obnovljivim izvorima energije i održivom energetskom razvoju u zemlji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here