Vijeće ministara BiH imenovalo radni tim za izradu Plana rasta za Zapadni Balkan

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o imenovanju članova Radnog tima u Bosni i Hercegovini za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, kojim će predsjedavati Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

56

Članovi Radnog tima su predsjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske Nermin Nikšić i Radovan Višković te državni ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, komunikacija i prometa Edin Forto, finansija i trezora Srđan Amidžić, pravde Davor Bunoza, kao i entitetski ministri finansija Toni Kraljević i Zora Vidović. U Radni tim imenovano je 10 kantonalnih premijera, i to Predrag Čović, Marija Buhač, Tahir Lendo, Ivan Vukadin, Nihad Uk, Edin Ćulov, Irfan Halilagić, Đuro Topić, Nezir Pivić, Nijaz Hušić i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, uz direktore Direkcije za ekonomsko planiranje i Direkcije za evropske integracije Zorana Zeljku i  Elviru Habotu.

Radni tim je nadležan za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan u skladu sa rokovima koji budu određeni kao dio Plana rasta Evropske komisije. Izrada plana reformi zahtijevat će proces političkog i tehničkog usaglašavanja u BiH i intenzivniji dijalog sa zvaničnicima Evropske komisije

Prethodno je na sjednici usvojena Informacija Direkcije za ekonomsko planiranje BiH o aktivnostima ad hoc Radnog tima Vijeća ministara BiH za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan, koji je imenovan krajem novembra prošle godine. Taj ad hoc tim je završio svoj zadatak pripremom inicijalnog nacrta plana reformi koji je upućen Evropskoj komisiji početkom decembra 2023. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here