Bh. izvoznici u EU dužni dostaviti do kraja januara izvještaj o emisijama ugljika

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i EU4Energy projekt su organizirali trening program o temi “Mehanizam prekograničnog poravnanja emisije ugljika (CBAM) i usklađivanje s Pravilnikom za izvozno orijentirane kompanije u Evropsku uniju: Vodič za izvještavanje i obaveze industrije u BiH” u Zenici.

29
Trening je organiziran, prije svega, za predstavnike malih i srednjih preduzeća s tog područja, a kako je u izjavi istakla ekspertica za energetsku efikasnost Esma Manić, bit će održano ukupno sedam ovakvih radionica. Tri su radionice već održane u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, a u četvrtak će biti održana u Tuzli. Jedna će biti održana i u Tešnju te zbog velikog interesa kompanija i u Bihaću.

“Tema ovih radionica su prekogranične emisije, odnosno takse na prekogranične emisije. Ne znam koliko su upoznati građani u BiH, odnosno privrednici koji izvoze u EU, do 31. januara ove godine trebaju se predati prvi izvještaji za prvo tromjesečje, a koje je počelo 1. oktobra 2023. godine. Znači, ovaj se izvještajni period odnosi na period 1. oktobar – 31. decembra 2023. godine. Sve kompanije koje izvoze obavezne su dostaviti izvještaj o emisijama u proizvodima koje izvoze”, istakla je Manić.

Problematika je, kaže, “poprilično nova”, s obzirom da je EU ovu odluku donijela u prošle godine te da je na snagu stupila od 1. oktobra.

“Ove se emisije do 31. decembra 2025. godine neće plaćati, a od 1. januara 2026. godine kompanije iz oblasti željeza, cementa, hidrogena, električne energije u obavezi su da plaćaju prekogranične emisije, koje će biti na osnovu izvještaja koje one dostavljaju. Znači, svaki izvoznik u BiH koji ima proizvode koji su na bazi ovog što smo naveli, u obavezi je da svoje izvještaje dostavi ljudima, odnosno svojim klijentima u EU koji će za njih unositi podatke u Evropski registar za koji mi kao zemlja koja nije članica EU, nemamo pristup”, kazala je Manić.

Navodi da će bh. kompanije koje uvoze materijale, odnosno poluproizvode koje će obrađivati te izvoziti gotove proizvode, morati od stranih kompanija “dobiti izvještaje o emisijama koje sadrže proizvodi koje su uzeli na obradu”. Više od 70 posto izvoza iz BiH, ističe Manić, ostvari se sa zemljama EU.

“Ovo je vrlo značajno za bh. kompanije. Došlo je jako brzo, mada se o tome pričalo godinama, ali niko nije očekivao da će biti ovako brzo. Tako da privrednicima podatke dostavljaju carine zemalja EU. Čak ni njihovi klijenti, iz zemalja EU, nisu upoznati sa ovom problematikom. Jedina dobra stvar je, s obzirom da ljudi nisu upoznati s ovim, da će se izvještaji koji se predaju do 31. januara ove godine moći ispravljati i dopunjavati do juna”, dodala je.

U Uredbi koja je stupila na snagu 1. oktobra 2023. spominju i sankcije, ali nisu do kraja definirane.

“Ne očekujem da će biti neke značajne sankcije po firme, makar u ovom prelaznom periodu vježbanja, a od 1. januara 2026. godine sankcije će biti definirane i sigurno neće biti beznačajne”, upozorila je Manić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here