Srbija je zlato u deviznim rezervama u 2023. godini uvećala za više od jedne tone i to iz domaće proizvodnje, tako da ima rekordnih gotovo 40 tona ukupne vrijednosti 2,4 milijarde eura, što predstavlja najviši nivo ikada i čini oko 10 posto deviznih rezervi zemlje.

Dinarska štednja je u 2023. godini dostigla jednu milijardu eura, čime je zabilježila najdinamičniji godišnji rast do sada, odnosno veća je 40 posto nego krajem prošle godine.

U saopštenju je navedeno da je zabilježen visok priliv stranih direktnih investicija u Srbiju, koji je u 11 mjeseci iznosio 4,2 milijarde eura i premašio je projektovani nivo.

“Nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija doprinosi rastu produktivnosti, zaposlenosti i konkurentnosti naše privrede, a potvrda je i da je Srbija poželjna investiciona destinacija”, ocijenili su iz Narodne banke Srbije.

Broj zaposlenih u privatnom sektoru povećan je u prosjeku za oko 50.000 i dostigao je rekordan nivo od 1,75 miliona ljudi.

U saopštenju je navedeno da će se inflacija krajem 2023. godine naći na dvostruko nižem nivou nego krajem 2022, a u tekućoj godini je održana relativna stabilnost dinara prema evru.

Iz Narodne banke Srbije su podsjetili da su zbog očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i zaštite korisnika finansijskih usluga usvojene mjere kojima su privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite.

Guverner Jorgovanka Tabaković je istakla da će i ubuduće svi napori Narodne banke Srbije biti usmjereni ka očuvanju stabilnosti.

“Napori će biti usmereni da svim merama iz naše nadležnosti doprinesemo lakšim uslovima poslovanja za privredu, još većem broju radnih mesta i boljem životu svih naših građana”, rekla je Tabakovićeva.

Iz Narodne banke su ukazali i na očuvanje kreditnog rejtinga Srbije na korak do investicionog, kao i da je ojačana finansijska stabilnost i olakšana otplata kredita.

Intenziviranjem regionalne saradnje sa drugim centralnim bankama nastavljene su aktivnosti čiji je cilj razvoj prekograničnih plaćanja u regionu, tako da je ove godine uspostavljen direktan platni promet između Srbije i Crne Gore, navedeno je u saopštenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here