Smanjena opskrba globalnim zalihama osnovne hrane i u 2024.

Visoke cijene hrane posljednjih godina potaknule su poljoprivrednike širom svijeta da sade više žitarica i uljarica, međutim, potrošači će se suočiti sa smanjenom opskrbom i u 2024. godini zbog nepovoljnih vremenskih uslova uzrokovanih klimatskim fenomenom El Nino, izvoznih ograničenja i strožijih direktiva za biogoriva.

32

“Opskrba žitaricama svakako se poboljšala 2023. s većim usjevima na nekim od ključnih mjesta koja su važna”, rekao je Ole Houe, direktor savjetodavnih usluga u poljoprivrednom posredništvu IKON Commodities u Sydneyu.

“Imamo vremensku prognozu za El Nino barem do aprila-maja, Brazil će gotovo sigurno proizvoditi manje kukuruza, a Kina iznenađuje tržište kupujući veće količine pšenice i kukuruza s međunarodnog tržišta”, rekao je Houe, javlja Reuters.

Predviđa se da će se vremenski fenomen El Nino, koji je ove godine donio sušu velikim dijelovima Azije, nastaviti u prvoj polovici 2024, dovodeći u opasnost zalihe riže, pšenice i palminog ulja i druge poljoprivredne proizvode u nekim od najvećih svjetskih poljoprivrednih izvoznika i uvoznika.

Trgovci i dužnosnici očekuju pad proizvodnje riže u Aziji u prvoj polovici 2024. budući da će suhi uslovi sadnje i smanjenje rezervoara vjerovatno smanjiti prinose.

Zalihe riže u svijetu smanjile su se ove godine već nakon što je vremenski fenomen El Nino prekinuo proizvodnju, što je natjeralo Indiju, daleko najvećeg svjetskog izvoznika, da ograniči isporuke.

Dok su ostala tržišta žitarica gubila na vrijednosti, cijene riže su 2023. porasle na najviše u 15 godina, a kotacije u nekim azijskim izvoznim središtima porasle su za 40-45 posto.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here