Predstavnici EPBiH i USAID EPA o uspostavi berze električne energije u BiH

Iz USAID EPA najavljena je i organizacija tehničkih radionica o razdvajanju Operatora distributivnog sistema.

34
Vršilac dužnosti izvršnog direktora za snabdijevanje i trgovinu JP Elektrorpivreda BiH Nevad Ikanović, sa saradnicima, razgovarao je s direktorom USAID-ovog projekta Asistencija energetskom sektoru (USAID EPA) Makom Kamenicom i članovima projekta o važnosti što skorije uspostave berze električne energije u Bosni i Hercegovini.

Budući da je BiH jedina zemlja u regiji i Evropi koja nije uspostavila berzu električne energije, predstavnici JP Elektroprivreda BiH informisali su USAID EPA o koracima koje poduzimaju s ciljem učešća na berzama u okruženju, ali i istakli spremnost za potpuni angažman na uspostavi berze u našoj zemlji.

Tokom razgovora predstavnici USAID EPA su prezentirali dokumente koje je projekt pripremio u sklopu svojih aktivnosti na stvaranju preduslova za uspostavu berze električne energije u BiH kao i napredak u izradi prednacrta državnog Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prijenosu i tržištu električne energije u BiH, budući da je USAID EPA zadužen za pružanje tehničke asistencije na izradi pomenutog zakona.

Iz USAID EPA najavljena je i organizacija tehničkih radionica o razdvajanju Operatora distributivnog sistema, upravljanju potrošnjom i balansiranju domaćinstava i malih komercijalnih kupaca, kao i Energetski samit u BiH 2024, najveći energetski događaj u našoj zemlji koji će biti održan od 23. do 26. aprila 2024., saopćeno je iz EPBiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here