Fortenova: izglasan dogovor o novoj vlasničkoj strukturi

Na Skupštini dioničara (vlasnika depozitarnih potvrda) Fortenova grupe većinom od 97 posto prisutnih dioničara koji su glasali odobrena je transakcija između Fortenova Group TopCo B.V. kao prodavaoca i Iter BidCo B.V. kao kupca 100 posto udjela u kapitalu kompanije Fortenova Group MidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 miliona eura.   

26
Pavao Vujnovac

Kako će tačno izgledati nova vlasnička struktura ovisit će o interesu sadašnjih nesankcionisanih dioničara za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na nivo interesa dioničara za dodatnom investicijom, garantovala sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, kompanija Open Pass Ltd. je pristala osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ukoliko to bude potrebno.

Prema odobrenom dogovoru, Fortenova grupa u svojoj vlasničkoj strukturi neće više imati sankcionisane dioničare, čije će vlasništvo biti isplaćeno, a u novoj vlasničkoj strukturi će pod jednakim uslovima učestvovati svi kvalifikovani dioničari, odnosno praktično svi nesankcionisani sadašnji dioničari kompanije među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe. Sadašnji dioničari koji nisu pod sankcijama će tako moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu BidCo kompaniju, ili uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udio, ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcionisanim dioničarima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Evropske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine to dozvole.

Prihvatanju dogovora na Skupštini prethodila je odluka Okružnog suda u Amsterdamu od 18. 12. 2023. kojim su odbačeni svi zahtjevi SBK Art LLC-a, Saifa Alketbija, navodnog vlasnika te kompanije, državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i osobe koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, za odgodom današnje Skupštine. Time je ujedno nizozemsko pravosuđe po četvrti put odbacilo zahtjev sankcionisane osobe SBK Art i njenog navodnog vlasnika u dugom nizu tzv. obijesnog parničenja protiv Fortenova grupe.

„S ovom ključnom odlukom u dugotrajnom procesu vlasničke konsolidacije Fortenova grupe, u novu godinu zaista ulazimo s novim elanom. Činjenica da su nesankcionirani dioničari, uz znatnu potporu brojnih dobavljača koji su suvlasnici naše kompanije, značajnom većinom podržali predloženo rješenje potvrđuje što stalno naglašavamo – kako je ono u najboljem interesu poslovanja i svih dionika Fortenova grupe. Ovo rješenje također jednako štiti nesankcionirane i sankcionirane dioničare, kojima se isplatom dogovorenog iznosa čuva vrijednost i njihova ulaganja, a koja se sa svakim danom daljnjeg poslovanja uz sankcionirano suvlasništvo nažalost smanjuje. Nakon ove odluke naši dioničari mogu odabrati jednu od ponuđenih opcija, a budući da transakcija treba dobiti i odobrenja nekih sankcijskih tijela i regulatora za tržišno natjecanje, očekujemo da ćemo ju zaključiti u drugom kvartalu iduće godine. Bez sankcioniranih dioničara u suvlasništvu kompanija će moći nastaviti uspješno poslovati i ostvarivati dobre rezultate te povećati vrijednost koju ostvaruje za sve dionike”, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here