Novi zakon o električnoj energiji u FBiH donosi manje administracije, uštedu novca i vremena

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da Zakon o električnoj energiji Federacije BiH koji je nedavno usvojen donosi niz unapređenja za funkcioniranje sektora energije, ali i građane i investitore.

44

“Jedna od najznačajnih novina jeste pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Zakonom je smanjeno administrativno opterećenje i pojednostavljen je postupak izgradnje proizvodnih objekata, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštediti vrijeme i novac”, navode iz Federalnog ministarstva.

Kako je istaknuto u saopćenju, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW. Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca. Zakon donosi i oslobađanje od obaveze pribavljanja akta o usaglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi.

“Također, ovaj zakon predviđa uvođenje sistema certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kW. Na ovaj način investitori će imati jednu kontaktnu tačku, ovlašteno lice da vodi poslove vezane uz instalaciju i puštanje u rad proizvodnog objekta, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih organa. Ovom odredbom stvaraju se neophodni preduslovi za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojim bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana posmatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obaveze pribavljanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole. Cilj je stimuliranje izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije”, istaknuto je u saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dodaju i da nova rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke, te olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage koje u pravilu grade građani.

“Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA)”, istakli su iz Federalnog ministarstva.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here