Stiglo nas neznanje

(...ili kako nas neznanje košta vremena, novca, izgubljenih poslovnih prilika i zaostajanja u svim oblastima koje vam padaju na pamet)

117

Stiglo je, dragi moji. Sa novim generacijama (čast izuzecima) i završenim privatnim fakultetima kojekuda, stiglo nam je blaženo neznanje. Ne govorim pri tome o općoj kulturi tipa koji je glavni grad Belgije ili ko je napisao Anu Karenjinu ili poznavanju ćirilčnog pisma (pisanje i čitanje), nego o poslovima koje uposlenici obavljaju na svojim radnim mjestima.

Kako drugačije objasniti da bankarski službenik od firme zvanično traži da mu dostavi urnek bankarske garancije kako bi napravio istu!?! Ili kada vam uposlenik Zemljišno-knjižne kancelarije u Općinskom sudu u Sarajevu kao ovlaštenom licu firme (bez ograničenja) traži punomoć za predbilježbu!?! Ili kada službenica jednog ministarstva u aplikaciji za međunarodnu konferenciju u rubrici obrazovanje upiše diplomation economation (čita se diplomejšn economejšn)? O nebulozama koje nalazimo u tenderskoj dokumentaciji institucija, tipa da u istom tenderu u jednom dijelu tendera piše da neće biti provedena e-aukcija, a u drugom dijelu da će ugovor biti dodijeljen najboljem ponuđaču nakon provedene e-aukcije, razmišljamo da jednoga dana objavimo knjigu.

Kad već niko nije napravio jasno, precizno i pouzdano uputstvo za službenike  kako ispravno raspisati tender za različite oblasti nabavke roba, usluga i radova, možemo im pomoći da prepisujući tendersku dokumentaciju izbjegnu brukanje svojih kolega.

Ono što je najgore u svemu, kada osobi koja je pogriješila ukažete na grešku i propust koja vas i vaše poslovanje košta, dobit ćete, u najboljem slučaju – slijeganje ramenima. Žalbe višim instancama su dugotrajan, mukotrpan i u suštini, neplodonosan postupak. Oni će vam (primjer je iz vlastitog iskustva) ispričati kako više nema dobrih radnika na tržištu.

I sve bi ovo, možda, bilo predmet vica i dobre zafrkancije u društvu, da nas to ne košta. Izgubljenog vremena, novca, propuštenih poslovnih prilika i zaostajanja u svim oblastima koje vam padaju na pamet. Političari nas godinama uvjeravaju da će raditi na efikasnoj i jeftinijoj administraciji (javnoj potrošnji). No, kao i ostala i ovo obećanje ostaje u domenu one narodne – obećanje, ludom radovanje.

A kako to izgleda u praksi pokazuje najnoviji primjer Vlade Kantona Sarajevo koja u narednoj godini planira povećati plaće zaposlenima u javnom sektoru za 18 posto!?! Preko naših leđa, bezbeli…

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here