Svjetski dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a – Neka zajednice vode

Svake godine, 1 decembar - Svjetski dan protiv HIV-a/AIDS-a pruža nam priliku da se udružimo u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.

38

Ove godine, Partnerstvo za zdravlje najavljuje akciju povjerljivog, dobrovoljnog, besplatnog i anonimnog savjetovanja i testiranja na HIV, hepatitis B i C u šest gradova širom Bosne i Hercegovine u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Pravovremeno testiranje omogućuje rano otkrivanje HIV-a, pružajući priliku za ranu intervenciju i liječenje. Testiranjem se smanjuje rizik od transmisije infekcije, igrajući ključnu ulogu u zaustavljanju širenja HIV-a. Osobe koje saznaju za svoj HIV status mogu započeti liječenje i brinuti o svom zdravlju, čime se povećava uspješnost terapije.

Svaka osoba može biti pogođena HIV-om, a testiranje je prvi korak prema prevenciji i liječenju. Pridružite nam se i pomozite u širenju važnih poruka o Svjetskom danu protiv HIV-a/AIDS-a. Medicinski stručnjaci će biti tu kako bi pružili podršku i odgovorili na sva vaša pitanja, zajedno možemo učiniti razliku i krenuti prema svijetu bez HIV-a i AIDS-a.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da nam se pridruže testiranju na HIV, hepatitis B i C. Ovaj važan korak prema prevenciji i liječenju može spasiti život. Dođite i podržite nas na sljedećim lokacijama:

  • Sarajevo: Importanne centar, Sarajevo City Centar i Alta shopping centar (10 – 17h)
  • Mostar: Zavod za javno zdravstvo HNK (10 – 14h) i ZZJFBiH Mepas Mall I sprat (09 – 16h)
  • Tuzla: Tržni centar Omega (10 – 14h)
  • Banja Luka: Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (15 – 20h)
  • Bijeljina: Klinika za infektivne bolesti VCT savjetovalište (7 – 15h, 18 – 21h)
  • Trebinje: Institut za javno zdravstvo Republike Srpske VCT savjetovalište (09-15h)

Što možete očekivati:

Besplatno testiranje: Svi posjetitelji imat će priliku besplatno testirati se na HIV, hepatitis B i C. Testiranje je brzo, jednostavno i povjerljivo.

Povjerljivost i anonimnost: Rezultati testiranja bit će tretirani s najvećom povjerljivošću i anonimnošću. Privatnost posjetitelja je prioritet.

Savjetovanje i edukacija: Stručnjaci će biti prisutni kako bi pružili podršku i odgovorili na sva pitanja o HIV-u, prevenciji i dostupnim tretmanima. Posjetiteljima će biti dostupni edukativni letci, brošure te dodatne informacije o HIV-u i AIDS-u.

Predavanja u školama: Organizacije Crvenog krsta/križa u Sarajevu, Bijeljini, Banja Luci i Mostaru, ali i drugim gradovima i općinama organizirati će edukativna predavanja za učenike završnih razreda srednjih škola.

Edukacija u učenika medicinskog usmjerenja: Crveni križ Općine Centar Sarajevo planira održati predavanja i radionice o HIV-u i AIDS-u u Srednjoj zubotehničkoj školi u Sarajevu za učenike iz medicinskih škola u Sarajevu. Također, bit će organizovane konsultacije i preventivna savjetovanja s specijalistom infektologije, kako bi se educirali budući medicinski radnici.

Predavanje za studente medicine: U sklopu naše inicijative, posebnu pažnju posvećujemo edukaciji mladih budućih medicinskih stručnjaka. Predavanje s infektolozima u UKC Sarajevo će obuhvatiti teme širenja, prevencije i koinfekcija. Također, studentima će se kroz prikaze slučajeva približiti raznolikost dobnih i socijalnih skupina zaraženih/oboljelih od HIV-a/AIDS-a.

Podizanje svijesti i promocija prevencije: Cilj događaja je podići svijest o HIV-u i AIDS-u u zajednici, smanjiti predrasude i stigmu te promovirati važnost testiranja i prevencije.

Željeli bismo izraziti iskrenu zahvalnost našim partnerima: Klinika za infektivne bolesti KCUS, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Klinika za infektivne bolesti UKC Tuzla, Zavod za javno zdravstvo HNK, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i Udruženje studenata u BiH (BOHEMSA).

Bez njihove predanosti i podrške, ova inicijativa ne bi bila moguća. Hvala vam što zajedno s nama radite na stvaranju zdravije zajednice.

Pridružite nam se u širenju svijesti i poticanju pravovremenog testiranja. Svaki korak prema edukaciji i podršci čini razliku.

#HIV #AIDS #SvjetskiDanProtivHIVAIDSa #Testiranje #PartnerstvoZaZdravlje #NekaZajedniceVode

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here