U Srbiji pad inflacije na 8,5 posto

Potrošačke cijene u Srbiji u oktobru su, u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, povećane za 8,5 posto, a u odnosu na prošlogodišnji prosinac decembar za sedam posto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

39
Prema službenim podacima Ministarstva financija, inflacija je s 10,2 posto u septembru, u oktobru pala na 8,5 posto, što je po ocjeni financijskih vlasti “mnogo brže od očekivanog” jer su poduzete mjere dale rezultate.

Grupe u kojima je zabilježen rast

U oktobru je, mjereno prema cijenama u septembru, rast zabilježen u grupama “obrazovanje” (2,9 posto), “odjeća i obuća” (1,7) i “zdravlje” (0,8), a u skupinama “alkoholna pića i duhan”, “oprema za stan i tekuće održavanje” i “restorani i hoteli” za po 0,5 posto.

Cijene stanovanje, voda, električna energija, plina i ostalih energenata povećane su za 0,3 posto, a u grupama “transport” i “rekreacija i kultura” za po 0,2 posto.

Minimalan pad cijena registrovan je u grupi “komunikacije” (-0,1 posto), dok se cijene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije mijenjale, saopćio je RGZ.

Državne devizne rezerve

Istovremeno, Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su državne bruto devizne rezerve 24,38 milijardi eura, a neto 20,25 milijardi, i u odnosu na kraj septembra bile su više za 290,1 milion eura.

Povećanje bruto deviznih rezervi rezultat je neto kupnje deviza na domaćem deviznom tržištu – 160 miliona eura, priljeva na temelju neto izdvajanja obvezne devizne rezerve banaka u iznosu od 65,4 miliona eura i oko 10,5 miliona eura po drugim osnovama, navodi NBS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here