Pametni porodični automobil, šarmantan dugi automobil s praktičnim prtljažnikom ili sportski kupe – obitelj Kadett C imala je mnogo lica od 1973. do 1979. godine.

Nova Opel Astra Sports Tourer Electric prije nekoliko dana proslavila je  svjetsku premijeru na izložbi automobila IAA Mobility u Minhenu. S odvažnim i besprijekornim dizajnom, modernim tehnologijama i visokom razinom praktičnosti, nudi uživanje u vožnji u kombinaciji s odgovornosti, čime se uspješan recept skoro devet decenija kompaktne klase Opelovih vozila s lakoćom prenosi u budućnost.

Serija modela koja je bila popularna među generacijama kupaca prije Astre nazivala se Kadett. Jedan Kadett sad slavi godišnjicu – prije tačno 50 godina prvi put je lansirana treća poslijeratna generacija kompaktnog bestselera brenda s munjom, Opel Kadett C. I bila je raznolikija od skoro svih prethodnih modela.

Pametni porodični automobil, šarmantan dugi automobil s praktičnim prtljažnikom ili sportski kupe – obitelj Kadett C imala je mnogo lica od 1973. do 1979. godine. Kadett C s pogonom na stražnje točkove pojavio se u kasno ljeto 1973. godine s jasno dizajniranom karoserijom i novom prednjom osovinom s dvostrukim poprečnim ramenima. Značajke karakterističnog dizajna uključivale su ravnu rešetku hladnjaka, poklopac motora s prepoznatljivim naborom karakterističnim za brend i prednjim veznim limom u obliku spojlera.

Kako su pisali stručnjaci

Kadett ne samo da vozi izuzetno dobro, već je i čvrsto izrađen i dovršen. Zahtijeva malo održavanja, lako se popravlja i ekonomičan je za upotrebu, pisali su stručnjaci za ispitivanje automobila časopisa Auto motor und sport.

Kupci su sve vrijeme imali bogat izbor i mogli su pronaći pravu verziju Kadetta za svačiji pojedinačni ukus. Treća generacija Kadetta izvorno je bila dostupna kao limuzina s dvoja ili četvora vrata u normalnoj i luksuznoj verziji, kao karavan s troje ili petero vrata te kao kupe.

Uslijedit će još mnogo verzija jer je Kadett C dizajniran kao svjetski automobil. Ne samo da je silazio s proizvodne trake u Njemačkoj, već se proizvodio i kao Chevette u Vauxhallu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osim toga, izrađivao se i u Aziji, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi s blago izmijenjenom karoserijom i tehnologijom prilagođenom lokalnim uslovima. U Njemačkoj su pogon u početku omogućavali efikasni 1,2-litarski motori s 38 kW (52 KS) i 44 kW (60 KS). Početkom 1975. godine ponudi motora se priključila posebno ekonomična benzinska pogonska jedinica od 1,0 litre s 30 kW (40 KS). Uz GT/E model s ubrizgavanjem goriva sa 77 kW (105 KS) predstavljen na izložbi IAA 1975. godine, Opel je nastavio tradiciju modela Rallye Kadett.

Kad je 1973. godine s proizvodne trake počela silaziti generacija C, bio je to prvi Kadett koji je imao sigurnosne pojaseve u tri tačke na prednjim sjedištima, pričvršćene na B stub na vrhu i dnu te na zatezač pojasa. Bila je to sigurnosna karakteristika koja spašava živote i koja je, zahvaljujući jednostavnom rukovanju jednom rukom, povećala prihvaćenost među mnogim korisnicima  kojima se nisu sviđali sigurnosni pojasevi. Sva dugmad i prekidači bili su lako dostupni, čak i s vezanim sigurnosnim pojasom, a instrumenti su uvijek bili lako čitljivi, što se u to vrijeme nije podrazumijevalo.

Najveća tehnička inovacija Kadetta C bio je prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima i spiralnim oprugama. Stabilizator je bio standardan za sve verzije. Razmak između točkova bio je 20 mm veći nego kod prethodnika kako bi se dodatno unaprijedilo upravljanje. Dodatno razvijena stražnja osovina savršeno je usklađena, doprinoseći neutralnom upravljanju i visokoj razini aktivne sigurnosti. Karakteristike kao što su sigurnosni upravljač za ublažavanje udaraca, zone gužvanja sprijeda i straga te prostor za putnike kao sigurnosna ćelija smanjile su rizik od povreda u slučaju sudara.

Temeljno vozilo za OSV 40

Stoga nije bilo iznenađujuće da je Kadett C korišten kao temeljno vozilo za sigurnosno vozilo OSV 40 iz 1974. godine. Stabilne uzdužne i poprečne grede uz pojačana vrata i pragove štitili su putnike u slučaju sudara ili prevrtanja. Vozilo je dizajnirano da podnese frontalni sudar s krutom preprekom pri brzini od 65 km/h, što je jednako udaru pri brzini od 40 milja na sat. Otuda brojka 40 u njegovom nazivu.

Do 2024. godine svaki model i u električnoj verziji

Opel je jedan od najvećih evropskih proizvođača automobila i predvodnik u smanjenju emisija CO2 zahvaljujući opsežnom pristupu elektrifikaciji. Društvo je osnovao Adam Opel u Ruselhajmu u Njemačkoj 1862., a automobile je počeo proizvoditi 1899. godine. Opel je dio društva Stellantis NV, globalnog lidera stvorenog za novu eru održive mobilnosti. Zajedno s britanskim sestrinskim brendom Vauxhall društvo je zastupljeno u više od 60 zemalja širom svijeta i nastavlja ulaziti na nova međunarodna tržišta. Opel dosljedno provodi strategiju elektrifikacije kako bi osigurao i pomirio održivi uspjeh i ispunjavanje budućih zahtjeva kupaca. Do 2024. godine bit će dostupna električna verzija svakog modela društva Opel. Od 2028. godine Opel će se u potpunosti usredotočiti na električna vozila u Evropi.

S tim prototipom sličnim proizvodnim modelima Opel je pokazao da se optimalna pasivna sigurnost može postići ne samo s velikim i teškim vozilima, već i s kompaktnim, lakšim automobilima. Vozilo OSV 40 bilo je teško svega 960 kilograma. Iskustvo stečeno tokom rada na razvoju i ispitivanju vozila OSV 40 primijenjeno je na različite naknadne proizvodne modele.

Kad je Kadett GT/E proslavio vlastitu premijeru na izložbi IAA 1975. godine, Opel je dokazao da je treća generacija Kadetta ne samo sigurna, već i vrlo sportska. Njegov 1,9-litarski motor s Bosch L-Jetronic ubrizgavanjem goriva ostvarivao je 77 kW (105 KS). S približnom težinom od samo 900 kilograma mogao je dosegnuti najveću brzinu od 184 km/h. Mišljenja o njegovu dizajnu bila su podijeljena. Posebno je oduševljavao ljubitelje motoutrka – iznad linije pojasa GT/E je bio jarko žut, a ispod crn. O modelu GT/E tada nisu sanjali samo mladi vozači. Od 1976. godine pa nadalje poznati vozači iz Opela koji će uskoro ispisati historiju motoutrka zauzeli su svoja mjesta za njegovim volanom. Walter Rohrl i Rauno Aaltonen ostvarili su uspjeh s modelom GT/E sa 165 kW (225 KS) na reli utrkama u Monte Carlu i Portugalu. Rohrl i Jochen Berger – prvi profesionalni suvozač u Njemačkoj – osvojili su fantastično četvrto mjesto na utrci u Monte Carlu, a Opel je čak dosegnuo drugo mjesto u ukupnoj klasifikaciji brendova.

Više automobila u jednom

S novom Astrom Sports Tourer Electric, koja je nedavno predstavljena na izložbi IAA, Opel ima jedan od prvih električnih karavana na bateriju na tržištu.

Opel je 1976. godine ponudio Kadett s drugačijom vrstom uživanja u vožnji. S verzijom Kadett Aero vozač i putnici mogli su pustiti da im vjetar nosi kosu i krstariti cestama. Kadett Aero, koji je proizveo Baur, stručnjak za karoseriju iz Štutgarta, bio je izvanredan kabriolet sa zaštitnim lukom, Targa karoserijom i sklopivim stražnjim staklom. Aero je time spojio nekoliko automobila u jednom – kabriolet, automobil za odmor i obiteljsko vozilo, kao i svestrano vozilo za gradski i prigradski promet. Danas se smatra legendarnim klasikom koji privlači oduševljenje i pažnju na brojnim reli utrkama starih automobila.

Najnovija generacija Astre također nudi puno užitka u vožnji i to na vrlo odgovoran način. Prvi put u dugoj priči o uspjehu kompaktne klase Opelovih automobila Astra je potpuno električna. S novom Astrom Sports Tourer Electric, koja je nedavno predstavljena na izložbi IAA, Opel ima jedan od prvih električnih karavana na bateriju na tržištu.

Opel je 1976. godine ponudio Kadett s drugačijom vrstom uživanja u vožnji. S verzijom Kadett Aero vozač i putnici mogli su pustiti da im vjetar nosi kosu i krstariti cestama.

Električni motor ima 115 kW (156 KS) i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i impresivno ubrzanje. Također, dok su mnogi električni automobili ograničeni brzinama do 150 km/h ili 160 km/h, nova Astra Sports Tourer Electric ima najveću brzinu od 170 km/h. Energiju za doseg bez lokalnih emisija od najviše 413 kilometara prema WLTP-u  osigurava litij-ionska baterija od 54 kWh, koja se može brzo napuniti kad je to potrebno. Električni automobil istovremeno spaja sve prednosti prostranog karavana s odvažnim i besprijekornim dizajnom savremene generacije Astre. S tom inovativnom kombinacijom nova Astra Sports Tourer Electric ima sve što je potrebno za uspješan nastavak duge historije kompaktne klase Opelovih vozila.

Električni motor Astre Sports Tourer Electric, ima 115 kW (156 KS) i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i impresivno ubrzanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here