USAID i UN Women pokreću inicijativu za osnaživanje žena u sektoru turizma

Prema istraživanju koje je proveo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), žene čine većinu zaposlenih u hotelima, restoranima, turoperatorima i turističkim agencijama u Bosni i Hercegovini. Međutim, žene se i dalje suočavaju s preprekama i diskriminacijom, kao što su nedostatak prilika za profesionalno napredovanje i niža zarada.

49
Prepoznajući ove probleme u dinamičnom i brzorastućem turističkom sektoru Bosne i Hercegovine, USAID Turizam i UN Women BiH danas su predstavili inicijativu pod nazivom Žene u turizmu: Stvaranje prilika u Bosni i Hercegovini. Cilj ove inicijative je da potakne što veći broj kompanija u sektoru turizma na usvajanje Principa osnaživanja žena.

Predstavnica UN Women BiH Jo-Anne Bishop rekla je da USAID i UN Women vjeruju da osnaživanje žena u sektoru turizma vodi ka ekonomskom rastu tako što širi radnu snagu i čini je inkluzivnijom za sve. Taj rast, kako je dodala, neophodan je za razvoj živopisne turističke industrije u usponu i sveukupnog ekonomskog rasta zemlje.

“Žene čine većinu turističkih radnika i zaslužuju više mogućnosti u oblasti izabrane karijere. Udružujemo snage i obavezujemo se da ćemo raditi na osnaživanju žena kako bi ostvarile svoj puni potencijal, jer će njihovo aktivno učešće rezultirati raznolikijim i održivijim turističkim sektorom”, izjavila je Bishop.

Principi osnaživanja žena, koje su kreirali UN Women i UN Global Compact, pružaju smjernice za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena na radnom mjestu, tržištu i u zajednici. Ti principi temelje se na međunarodnim standardima rada i ljudskih prava i prepoznavanju odgovornosti i važne uloge kompanija u postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena. Više od 8.000 kompanija širom svijeta već primjenjuje Principe osnaživanja žena u svom poslovanju.

Direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID/BiH Karl Wurster je uime Vlade SAD-a najavio pionirsku saradnju između USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH i UN Women BiH.

“Suština ovog partnerstva je zajednička misija unapređenja turističkog sektora u Bosni i Hercegovini uvođenjem Principa osnaživanja žena. Pozivamo sve djelatnike i djelatnice u sektoru turizma da nam se pridruže u ovom ključnom trenutku s ciljem usvajanja principa, da rodna ravnopravnost ne vodi samo ka boljim poslovnim rezultatima – ona određuje budućnost turizma u BiH”, dodao je Wurster.

Usvajanje Principa osnaživanja žena nije samo etička obaveza, već predstavlja i stratešku prednost u savremenom poslovnom okruženju. Osim što potiču inovativnost i produktivnost, Principi također pomažu u privlačenju i zadržavanju talentiranih pojedinaca, osnažujući korporativni imidž i jačajući odnose s klijentima i klijenticama koji vrednuju društvenu odgovornost.

U narednom periodu će kroz niz lokalnih aktivnosti predstavnici i predstavnice ugostiteljsko-turističkog sektora Bosne i Hercegovine biti pozvani da se pridruže brojnim kompanijama širom svijeta koje već primjenjuju Principe osnaživanja žena, saopćeno je iz USAID Turizam.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here