Realiziran projekt razvoja održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u BiH

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) realizirala je, u partnerstvu sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, projekt ‘Razvoj održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini’.

37

Projekt su sufinansirali Europska unija i Njemačka vlada (BMZ) kroz Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery projekt, koji ima za cilj ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Predstavnicima lokalnih vlasti, malih i srednjih preduzeća i ostalim zainteresiranima prezentirani su, u prostorijama Europe House u Sarajevu, projektni rezultati postignuti u okviru  ‘Energijske tranzicije malih i srednjih preduzeća u Kantonu Sarajevo i Strateške platforme Strategije razvoja održivog turizma u Kantonu Sarajevo’. Tim događajem zvanično je otpočela Zelena sedmica, kao jedna od aktivnosti projekta ‘Razvoj održive turističke prakse i energijski efikasnog poslovanja u Bosni i Hercegovini’. Projektom je pružena tehnička i finansijska podrška u energijskoj tranziciji za 13 malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvne i metaloprerađivačke industrije na području KS.

Pružena je i tehnička podrška i sufinansiranje provedbe detaljnih energijskih analiza za MSP, izvršena identifikacija potencijalnih mjera i projekata za implementaciju mjera energijske tranzicije s fokusom na energijsku efikasnost i tehnologije obnovljivih izvora energije, provedba analize energijskih i okolinskih benefita, kao i utjecaja identificiranih mjera i projekata energijske tranzicije te odabir projekata za provedbu mjera energijske tranzicije na osnovu prethodno urađenih analiza i procjena.

„Obuhvaćena je bila i provedba odabranih mjera odnosno projekata energijske tranzicije u MSP uz finansijsku podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kao i praćenje i nadzor provedbe te evaluacija i verifikacija postignutih efekata nakon provedbe u MSP“, navodi se.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo finansiralo je, kao projektni partner, izradu energijske analize s ciljem identifikacije i odabira mjera i projekata za energijsku tranziciju u iznosu do 100.000 KM, te sufinansiralo implementaciju mjera energijske tranzicije u ukupnom iznosu do 395.000 KM odnosno u iznosu do 39.500 KM po MSP, a maksimalno 49 posto vrijednosti mjera energetske tranzicije.

Ulaganjem u energijsku efikasnost i korištenje obnovljvih izvora energije povećava se konkurentnost naših preduzeća. To je posebno važno kad se imaju u vidu sadašnje visoke cijene energenata. Kroz projekt se nastojalo  pomoći MSP-ovima da analiziraju sve mjere za smanjenje troškova za energiju i uvedu sistem praćenja tih troškova. Osim smanjenja troškova mjere, koje su se grantovski podržale, doprinijet će smanjenju zagađivanja okoline, posebno zraka te smanjenju uvoza energije što znači manji odliv novca iz KS i unaprjeđenje energijske sigurnosti. Uz to, podržana je i primjena najnovijih tehnologija u predmetnim industrijama što će poboljšati uslove rada u MSP-ovima.

U saopćenju za javnost, za Stratešku platformu Strategije razvoja održivog turizma u Kantonu Sarajevo navodi se da je iznimno važan strateški dokument koji će omogućiti sistemski razvoj turizma u Kantonu Sarajevo. Donošenje te strategije je propisano Zakonom o turizmu Kantonu Sarajevo, što ističe značaj i obvezujuću prirodu tog dokumenta.

„Tim dokumentom je definiran set strateških mjera, preporuka i aktivnosti kojima se treba obezbijediti optimalan planski razvoj turizma u Kantona Sarajevo, u svrhu organiziranog i sistemskog pristupa razvoju“, navodi se.

Europska unija i Vlada Republike Njemačke, svjesne neizbježnosti zelene tranzicije i potrebe za dekarbonizacijom MSP-a u Bosni i Hercegovini, kao i pritisaka izvoznih tržišta i energetske krize, koja je prouzrokovala brojne probleme za bh. kompanije, kontinuirano pružaju podršku privatnom sektoru ka jačanju otpornosti i povećanju konkurentnosti.

“S obzirom da zelena tranzicija zahtijeva značajna ulaganja u nove tehnologije, uvođenje energetske i resursne efikasnosti, kao i korištenje obnovljivih izvora, GIZ u okviru COVID19 Investment Response – EU4BusinessRecovery projekta, pomaže bh. kompanijama na tom putu. Osim toga, saradnja ostvarena sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo predstavlja značajan iskorak u zajedničkom radu bh. institucija i međunarodnih donatora, te postavlja osnovu za buduće programiranje zajedničkih aktivnosti podrške privrednicima“, saopćio je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje iz održivog razvoja za jugoistočnu Evropu (REIC).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here