Guayana, zemlja sa najbržim ekonomskim rastom na svijetu

Na putu smo da dobijemo najbrže rastuću svjetsku ekonomiju. Prema prvim podacima, ona će imati veći rast od 100 posto ukupno, a on će biti uglavnom podstaknut profitom iz sektora proizvodnje nafte i izvoza.

47
Prema nedavnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Guayana, zemlja u Južnoj Americi sa populacijom od oko 800.000 ljudi, trebalo bi da poraste za 38 posto već do kraja godine.

MMF nije usamljen u svojoj prognozi, BMI, istraživačka jedinica kompanije Fitch, također smatra da će „Guayana ove godine doživjeti eksplozivan rast“ — i očekuje se da će porasti za oko 115 posto u narednih pet godina, prenosi Blic.

Prema analizi, njen rast se ocjenjuje kao „izuzetno brz”. Endrju Trahan, analitičar Fitcha očekuje da će realni BDP u Guayani porasti za oko 115 posto u narednih pet godina.

“Tačna cifra povećanja zavisi od toga koliko brzo se dodatna proizvodnja nafte pokrene na mreži”, dodao je on.

BMI predviđa da će proizvodnja nafte u Guayani skočiti sa oko 390.000 barela dnevno ove godine na više od milion barela dnevno do 2027. godine, jer konzorcijum koji predvodi Exxon mobile otvara nova morska polja u bloku Stabroek u zemlji.

Guayanski blok Stabroek je priobalni rezervoar nafte od 6,6 miliona hektara na atlantskoj obali zemlje, a procjenjuje se da sadrži 11 milijardi barela nafte.

Guayana je u 2022. zabilježila rast BDP-a od 62,3 posto, najveći u svijetu, navodi MMF.

Rast u ne-naftnom sektoru Guayane također je podstaknut investicijama u transport, stanovanje i podizanje ljudskog kapitala. Izvještaj MMF-a naglašava da sektor poljoprivrede, rudarstva i vađenja kamena u Guayani također ima dobre rezultate.

Analitičar Fitcha tako dalje potvrđuje prognozu da će ta zemlja ponovo biti najbrže rastuća privreda na svijetu 2023. godine.

Međutim, upozorava se i na činjenicu da je Guayana brzo prerasla od jedne od najsiromašnijih karipskih zemalja u ekonomiju koja „pokazuje izuzetan rast“.

Pozitivna putanja rasta će se nastaviti, ali će to zavisiti od političke stabilnosti zemlje i visokih cijena nafte, ističe se na kraju.

“Vremenom će cijene nafte biti prilično nestabilne i na kraju će ostati niske. Zato je za Guayanu izuzetno važno da diverzifikuje svoju ekonomiju”, dodaju analitičari.

Kao i svaka zemlja koja zavisi od prihoda od nafte, Guayana se bori sa rizicima – posebno u korupciji i socijalnim podjelama, upozorava se.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here