Trebinje i ove godine među 100 najboljih priča održivog turizma

Grad Trebinje ponovo se našao među 100 najboljih priča održivog razvoja u oblasti turizma na konferenciji o zelenim destinacijama, koja je ove godine održana u Talinu u Estoniji.

30
Na konferenciji je predstavljena i ponuda aktivnog odmora u Trebinju, kroz projekat “Ritrejl” /ReTRail/, koji je sprovela gradska Razvojna agencija sa partnerima, a čiji rezultat je proširenje ponude aktivnog turizma u gradu, kroz glavnu aktivnost – revitalizaciju biciklističke staze kojom je nekada prolazio popularni voz “Ćiro”, saopšteno je iz trebinjske Gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnika i koordinator projekta Dražen Bošković istakao je da je Trebinje već treći put uključeno u program “Grin destinejšns” i da je i ove godine trebinjska priča prepoznata kao veoma kvalitetna i održiva.

“U ovaj projekat su uključeni svi pružaoci turističkih usluga koji se nalaze duž te trase, ali i svi oni gdje imamo sadržaje aktivnog odmora, poput Parka prirode `Orjen` i ostale lokacije u Trebinju. Nadam se da ćemo sa ovom pričom doživjeti bar približno isti uspjeh kao što smo imali 2021. godine, kada smo pobijedili sa projektom `Hercegovačka kuća`”, rekao je Bošković.

Navodeći da je ovo prvi krug takmičenja, on je izrazio nadu da će ove godine Trebinje biti među tri prvoplasirane priče održivog razvoja. On je naglasio da je za Trebinje veliki uspjeh pojavljivanje na jednom od najprestižnijih događaja koji se organizuje u oblasti turizma.

“Poslije Atine, Berlina, pojavili smo se u Estoniji. Za Trebinje se ponovo čulo i sigurno je ovo jedan od najboljih mogućih vidova promocije, kako Trebinja, tako i svega što imamo u turističkog ponudi. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim uspjesima”, rekao je Bošković.

On je istakao da će nastojati da kroz taj program, do kraja godine, Trebinje dobiti i sertifikat o održivosti destinacije.

“Bit ćemo prva destinacija u BiH koja će to postići, a druga destinacija na prostoru zapadnog Balkana poslije Tivta, koji je prošle godine dobio taj prestižni sertifikat. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti da ostvarimo i taj rezultat”, naveo je Bošković.

Konferenciju organizuje globalna organizacija Grin destinejšns, a teme su predstavljanje održivih rješenja i najbolje prakse za efikasno upravljanje turističkim destinacijama, digitalna transformacija u turizmu i saradnja javnog i privatnog sektora. Učešće predstavnika Trebinja organizovano je kroz projekat EU4Biznis rikaveri i uz podršku Njemačke razvojne agencije /GIZ/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here