U Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 posto

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da se popis proizvoda s oznakom "Garantirana cijena" proširuje te najavio da će od danas biti snižene i cijene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

38
“Odlukom Vlade na listu ‘garantirana cijena’ ulaze i bezalkoholna pića, gazirana i negazirana voda i pivo. Donijeli smo i novu odluku za sniženje marže za voće i povrće, čime će se dodatno sniziti cijene tih proizvoda do 30 posto”, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Beta.

Istaknuo je da su se programu “Garantirana cijena” društveno odgovorno i samoinicijativno priključili proizvođači bezalkoholnih pića i vode.

Vlada Sjeverne Makedonije je na sjednici u utorak, na prijedlog Ministarstva ekonomije, donijela nove odluke o snižavanju cijena u trgovini na veliko i malo svijetlog piva i lager piva, gaziranih i negaziranih pića, s izuzetkom energetskih pića, mineralne gazirane i negazirane prirodne izvorske vode”, rekao je Kovačevski.

Tom odlukom se najviše cijene tih proizvoda utvrđuju na razini od 19. rujna, umanjenom za 10 posto u trgovini na veliko.

Trgovci na malo su dužni da utvrde cijene i da ih jasno obilježe natpisom “Garantirana cijena”. Te cijene će važiti do 30. studenoga.

Vlada je također odredila najviše trgovačke profitne marže na sveže voće i povrće, u trgovini na veliko na 10 posto, a u trgovini na malo na 15 posto.

“Ovim očekujemo pad cijene voća i povrća za oko 30 posto. Pred nama su odluke o smanjenju uvoznih dažbina na sviježe povrće, rižu, naranče, limun, mandarine, kao i smanjenje carina na mliječne proizvode sa sadržajem masti preko 10 posto”, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Vlada je 19. rujna već omogućila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mliječne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 posto u odnosu na cijenu koju su imali 1. kolovoza.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here