Inflacija u BiH 4,7 posto, hrana 8 posto skuplja nego lani

Hrana i bezalkoholna pića u augustu u prosjeku su skuplji za 0,6 posto u odnosu na juli.

33
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u augustu u prosjeku su više za jedan posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 4,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u augustu u prosjeku su skuplji za 0,6 posto u odnosu na juli, alkoholna pića i duvan za 0,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 1,4 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,6 posto, zdravstvo za 0,5 posto, prevoz za 3,7 posto, rekreacija i kultura za 1,2 posto, obrazovanje za 0,3 posto, restorani i hoteli za 0,6 posto, a ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

U augustu u odnosu na prethodni mjesec odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 1,4 posto, a komunikacije za 0,1 posto.

Nivo cijena u augustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 4,7 posto.

Hrana i bezalkoholna pića u augustu u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku su skuplji za osam posto, alkoholna pića i duhan za 4,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za 7,3 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 8,1 posto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 3,4 posto, komunikacije za 1,7 posto, rekreacija i kultura za sedam posto, obrazovanje za 2,4 posto, restorani i hoteli za 7,3 posto, te ostala dobra i usluge za 9,2 posto.

Odjeća i obuća u augustu u prosjeku su jeftiniji za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec 2022. godine, a prevoz za 6,4 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here