BiH druga po nezaposlenosti u Evropi

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto.

32
U julu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na juni povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa julom 2022. godine smanjio se za 3,1 posto

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto i dvostruko je viša u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. Veću stopu nezaposlenosti ima samo Albanija. Ovi su podaci pomalo iznenađujući s obzirom na to da poslovna zajednica već duže vremena upozorava kako na tržištu nema radnika, zbog čega su ih prinuđeni dovoditi iz drugih država. Jedno od obilježja vremena u kojem živimo je svakako dinamična migracija stanovništva.

“U julu 2023. godine broj registriranih nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 350.461. U odnosu na juni povećao se za 1,1 posto, a u usporedbi sa julom 2022. godine smanjio se za 3,1 posto. Broj zaposlenih osoba u junu ove godine iznosio je 850.480. U odnosu na maj broj zaposlenih osoba se povećao za 0,2 posto“, javlja BHRT.

Iako je stopa nezaposlenosti dvostruko veća u odnosu na evropski prosjek, zadnjih desetak godina u stalnom je padu.

“2017. godine ta stopa nezaposlenosti u BiH je bila 20,5 posto. U 2020. godini oko 16 posto. Tako da ipak imamo jedan dobar trend smanjivanja nezaposlenih osoba i anketa o radnoj snazi i anketa o stopi nezaposlenosti i govore u tom prilogu.”, kaže Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Poslodavci tvrde kako je ponuda radne snage u BiH iscrpljena, jer većina onih koji su na uredima za zapošljavanje su upitne kvalifikacijske strukture. Nije mali broj onih koji rade na crno ili u inozemstvu, a na evidencijama se vode samo zbog određenih socijalnih davanja. Zbog toga se sve više angažiraju strani radnici.

Iako posla ima više nego ikada, sve veći broj građana napušta Bosnu i Hercegovinu. Ne pomažu ni veće plaće. U zadnjih 10 godina u inozemstvo je otišlo oko 600 hiljada bh. građana. Političari znaju za ove brojke, ali ne poduzimaju ništa.

IZVORVečernji List
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here