Ministarstvo privrede KS kontinuirano ulaže u digitalizaciju preduzeća

Ministar privrede Kantona Sarajevo Mijatović prisustvovao je večeri posvećenoj digitalizaciji u Bosni i Hercegovini, u okviru zajedničkog događaja Mediteranske konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu i računarstvu (MEDICON), te Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu u Bosni i Hercegovini (CMBEBIH).

8
Ove večeri poseban akcent bio je na povezivanju kompanija sa IT kompanijama, kao i s ključnim donosiocima odluka. Posebno je istaknut i značaj procesa digitalne transformacije, s naglaskom na osnivanje Centra za digitalnu transformaciju (CDT), koji je nedavno integrisan u Verlab institut.

Prema riječima ministra Mijatovića, Ministarstvo privrede KS svjesno je značaja koji digitalizacija ima u poslovanju domaćih preduzeća, te zbog toga kontinuirano ulaže u njihovu digitalizaciju kroz niz pojedinačnih programa koji se implementiraju na osnovu Zakona o poticaju razvoja male privrede.

“Od 2016. godine pa do danas osigurana su značajna sredstva iz Budžeta KS, kako bi se provele mjere koje će i na ovaj način doprinijeti konkurentnosti, boljem poslovanju i rastu malih i srednjih preduzeća sa sjedištem u Kantonu Sarajevo. Ministarstvo će tu praksu nastaviti raditi i u godinama koje slijede”, istakao je ovim povodom ministar Mijatović.

A kada je riječ o tekućoj godini, ministar je naglasio, da u okviru Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede, ovo ministarstvo refundira programe među kojima su i tehnološka modernizacija i digitalizacija poslovanja, a za koje je izdvojeno 2,3 miliona KM sredstva iz Budžeta KS.

„Kada je u pitanju period koji slijedi, provest ćemo neophodne detaljne analize i konsultovati se s relevantnim stakeholderima, kako bi izradili što kvalitetniji novi program razvoja male privrede za naredni četverogodišnji period. Također, planiramo i pripremu određenih zakonskih rješenja kojim bi se kreirao pravni okvir za uspostavljanje sistema koji će Ministarstvu privrede omogućiti veći obim djelovanja kada je u pitanju pružanje podrške poslovnim subjektima na području našeg Kantona, ciljano i na polju digitalizacije poslovanja. U srcu digitalne transformacije ne leži samo tehnologija. To je, prije svega, strateška vizija. Kada pravilno implementiramo i upotrijebimo ovu transformaciju, otvaramo vrata ne samo modernizaciji već i stvaranju konkurentske prednosti za naša preduzeća na globalnom tržištu“, poručio je ministar Mijatović.

Evropska podrška inovacijama sinoć je bila u prvom planu, s posebnim osvrtom na projekte EU4DigitalSME, koje finansiraju Evropska Unija i Vlada Njemačke. Finansiranje iz ovih izvora omogućava jačanje veza između poslovnog sektora, javnih institucija i akademske zajednice, s ciljem promocije digitalne transformacije.

Fokus večeri bio je usmjeren i prema prilikama i izazovima s kojima se susreću mala i srednja preduzeća u digitalnom okruženju Bosne i Hercegovine.

U susretu koji je uspješno povezao kompanije s provajderima usluga i ključnim donosiocima odluka, te na kojem su istaknuti ključni aspekti digitalne transformacije u našoj državi jasno se prepoznaje potencijal za napredak. Ova večer, koja je označila početak MEDICON & CMBEBIH 2023 konferencije, pružila je dragocjenu platformu za razmjenu ideja i izgradnju mostova prema inovativnoj budućnosti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here