U BiH početkom septembra čak 102.799 blokiranih računa firmi

Početkom septembra 56.166 poslovna subjekta imala su najmanje jedan blokirani račun

79

Prema najnovijem izvještaju Centralne banke BiH, krajem augusta odnosno početkom septembra 2023. godine u Bosni i Hercegovini je bilo 102.799 blokiranih računa poslovnih subjekata što je neznatno više u odnosu na prethodni mjesec kada je bilo blokirano 102.796 računa.
U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH, koji sadrži 4.135 stranica, navedeno je i da su krajem augusta ove godine čak 56.166 poslovna subjekta imala najmanje jedan blokirani račun, što je mjesečni rast za 24 firme koje imaju blokiran bar jedan račun.
Inače, u novom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi…
Podsjetimo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenim početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here