Kako da koristite Pirsonov zakon da biste brže ostvarili ciljeve

Da biste bili efikasniji u ostvarivanju svojih ciljeva, izbjegli odugovlačenje i povećali fokus, potrebno je da povećate odgovornost i svjesnost, a to možete postići uz Pirsonov zakon.

10
Karl Pirson je bio engleski matematičar, “otac” statistike, koji je doradio koeficijent korelacije i dao praktičnu postavku efikasnosti: “Kada se performanse mjere, one se poboljšavaju. Kada se performanse mjere i izvještavaju, stopa poboljšanja se ubrzava.”

Ova formula se može primijeniti ne samo na posao, finansije i stvari koje se tiču brojki, već i na odnose, zdravlje i lični razvoj – u svim ovim oblastima sebi postavljamo ciljeve, ali se često “izgubimo” na putu i ne stižemo do ostvarenja.

Radi se o tome da pratite svoje korake (nivo fokusa, provedeno vrijeme i obavljene zadatke) iz dva ključna razloga, a prvi je odgovornost – ako preko nečega pređete samo površno, posljedice će se pojaviti i kada to znate, manje su šanse da zabrljate. Drugi razlog je svjesnost – ako se isti problem ponavlja, možete ga uočiti, prepoznati i pronaći način da izbjegnete ponavljanje grešaka.

Bilo da se radi o učenju novog jezika ili o nastojanju da postanete bolji roditelj ili partner, da poboljšate svoj stil i unaprijedite emocionalnu inteligenciju, odgovornost i svjesnost, praćenje i mjerenje vam mogu biti od koristi. Napredak je u mnogim oblastima često teško izmjeriti, jer ne postoje objektivni kriteriji, ali, primjena Pirsonovog zakona vam može pomoći.

Postavite sebi prava pitanja

Da biste povećali odgovornost i svjesnost, preispitajte se na sedmičnom nivou – pretresite sedmicu za vama, postavljajući sebi nekoliko jednostavnih pitanja.

Da li ste postigli svoje ciljeve i ako niste, zašto; da li ste osoba (otac, partner, prijatelj) kakva želite da budete; čime se možete ponositi; na šta možete potrošiti manje (ili više) vremena; koje ste greške napravili i šta možete naučiti iz njih.

Kada redovno sebi podnosite izvještaj, povećat će se nivo vaše svijesti i odgovornosti i promijenit ćete ponašanje.

Angažujte partnera za odgovornost

Partneri za odgovornost su veoma važni, jer osnažuju onaj dio vas, koji je sklon “zabušavanju” – ako sami sebi niste dovoljan “autoritet” (a rijetko ko jeste), potreban vam je neko ko će posmatrati šta radite i ko će vas prozvati za neodgovornost. Kada vas mrzi da idete na trening, vaš drug iz teretane vam može dati dodatan podsticaj – čak i ako nije fizički prisutan, to što ste se obavezali da vježbate zajedno, pomoći će vam da ne odustanete.

Dakle, angažujte prijatelja koji će redovno provjeravati vaš napredak – pronađite nekog kome ćete prijavljivati svoj učinak (u bilo kojoj životnoj oblasti) da biste povećali odgovornost i učinak.

Povećajte svoj učinak i zadovoljstvo na poslu

Napredak na poslu ne znači uvijek više, bolje, brže – to nije jedino što je važno, naročito ako zbog ambicija i karijere trpi vaše mentalno i fizičko zdravlje, ili porodica i bliski odnosi.

Pirsonov zakon vam može pomoći da povećate učinak, ali i da poboljšate svoje iskustvo. Primijenite ga tako što ćete sve važno prijaviti svom nadređenom – ne samo brojke i rezultate, već i druge pokazatelje koji su vam važni, kao što su nivoi stresa, zadovoljstvo poslom, prekovremeni rad. Uključite u to i ideje kako da poboljšate ono čime niste zadovoljni.

Održavajte redovne sastanke sa svojim timom – kratko druženje od petnaestak minuta, da čekirate obavljeno i prijavite ono što želite da poboljšate.

Postavite “tihe ciljeve” i izvještavajte sebe svake sedmice. Ne morate sve podijeliti sa ostalima – ako želite da trošite manje vremena da dosadnu komunikaciju sa klijentima, postavite sebi za cilj da smanjite to vrijeme, a kad znate šta hoćete da postignete, naći ćete načina da to i uradite (pratite i izvještavajte).

Povećajte odgovornost i svjesnost u odnosima

Dobri, stabilni i duboki odnosi zahtijevaju trud i ulaganje, a umjesto toga, često postaju rutinski i donose udaljavanje i otuđivanje, a da to i ne primijetimo, dok se nešto neprijatno ne dogodi. Znate da je potrebno da provodite više kvalitetnog vremena zajedno, ali da biste u tome zaista uspjeli, primijenite Pirsonov zakon – odgovorite, zajedno sa voljenom osobom, na bitna pitanja: Koliko kvalitetnog vremena provodite zajedno, koliko ste zadovoljni svojom komunikacijom, seksualnim životom i emocionalnom vezom? Koliko često se svađate, a koliko često se povezujete? Koliko ste napredovali od prošlog mjeseca, šta je bilo bolje, a šta gore?

Ako želite da podignete svoju vezu na viši nivo, vodite dnevnik veze – definišite šta je najvažnije, pratite i provjeravajte koliko dobro to ispunjavate. Kada postavite sebi ciljeve koje želite da postignete u vezi i kada partner čini to isto, tu ste jedno drugom partneri za odgovornost – kada oboje ravnopravno ulažete u vezu, stvorićete odnos kakav želite da imate.

Dakle, imajte u vidu da mjerenje napora i performansi poboljšava rezultate, jer stvara svijest i odgovornost. Redovno razmišljajte o svom napretku u svim oblastima u kojima želite da se razvijate, pronađite partnera za odgovornost, postavite ciljeve, podnosite (sebi) izvještaje i vodite dnevnik odnosa. Djeluje kao mnogo posla, ali nije tako teško raditi nešto na sistematizovan način, prema određenim koracima, kada jednom odlučite da počnete.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here