Američki milijarder se povlači iz EU, fokus prebacuje na Zapadni Balkan

Fondacija Otvoreno društvo (OSF), čiji je osnivač milijarder George Soros, planira se povući iz velikog dijela svojih aktivnosti u Evropskoj uniji ili ih u potpunosti obustavlja, a pažnju preusmjerava na druge krajeve svijeta, kao što su Zapadni Balkan i postsovjetske zemlje.

24
Mađarski servis Radija Slobodna Evropa, pozivajući se na prošlosedmično pismo poslano mađarskim partnerima, objavio je da se rukovodstvo OSF-a “odlučilo za radikalnu promjenu strategije”.

U pismu se navodi da institucije i vlade EU troše mnogo novca na ista pitanja kao i Otvoreno društvo.

Umjesto toga, organizacija koju je Soros osnovao fokusirat će se na Balkan, postsovjetske zemlje i ostatak svijeta, navodi se.

Reuters prenosi da u internom emailu zaposlenima nisu izneseni detalji o načinu na koji će Fondacija prenamijeniti svoja sredstva, ali da je njen portparol kazao da će ona nastaviti podržavati organizacije civilnog društva širom Evrope, uključujući one koje rade na vanjskim poslovima EU, kao i romske zajednice u Evropi.

“Fondacija Otvoreno društvo mijenja način poslovanja, ali moja porodica i OSF već dugo podržavaju i ostaju nepokolebljivo posvećeni evropskom projektu”, rekao je predsjednik Fondacije Otvoreno društvo Alexander Soros u izjavi poslanoj Reutersu.

Organizacija koja godišnje dodjeljuje oko 1,5 milijardi dolara širom svijeta nastavit će finansirati programe u Evropi, uključujući Ukrajinu, Moldaviju, Kirgistan i Zapadni Balkan putem nacionalnih fondacija, rekao je portparol Fondacije, prenosi Reuters.

Agencija dodaje i da se u emailu poslanom zaposlenima objašnjava da odluka znači da će se humanitarna mreža udaljiti od rada koji se odnosi na unutrašnje evropske poslove i fokusirati na region u kontekstu većih globalnih pitanja.

“Novoodobreni strateški pravac predviđa povlačenje i prekid velikog dijela našeg trenutnog rada u Evropskoj uniji, pomjerajući naš fokus i alokaciju resursa na druge dijelove svijeta”, navodi se u emailu.

Ova promjena nije odraz prošlog rada i velikog doprinosa zaposlenih tokom godina, već odluka koja je okrenuta budućnosti, ukorijenjena u budućim prilikama da se napravi značajan uticaj, dodaje se.

Mađarski servis Radija Slobodna Evropa navodi da se i unutar OSF-a malo zna o detaljima kao što je vrijeme povlačenja ili šta će se dogoditi u zemljama EU za koje ne važi da institucije i vlade troše značajne sume na ljudska prava ili pitanja različitosti.

Budući da OSF treba biti restrukturiran sljedeće godine, njegovi evropski programi mogli bi prestati već 2024. godine, dodaje se.

U junu je najavljeno da će 93-godišnji Soros svoju 25 milijardi dolara vrijednu Fondaciju predati svom sinu Alexanderu, a u julu su predstavljeni planovi za otpuštanje 40 posto zaposlenih u svijetu, u sklopu strateških promjena, prenosi RSE.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here