Hrvatska ima sve veći vanjski dug

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto vanjski dug Hrvatske iznosio je na kraju aprila 58 milijardi eura što je smanjenje za 0,3 posto ili 0,2 milijardi eura na mjesečnom nivou odnosno povećanje za 7,1 milijardi eura na godišnjem nivou (+14 posto) te 8,5 milijardi eura ili 17,1 posto u odnosu na kraj 2022.

48
Snažan rast na godišnjem nivou i u odnosu na kraj godine rezultat je rasta duga centralne banke zbog primjena pravila o knjiženju gotovine eura u bilanci nacionalnih centralnih banaka Eurosistema.

Naime, prema HNB-u, od januara 2023. i pristupanja Republike Hrvatske europodručju vanjske obaveze sektora centralne banke porasle su za dio euronovčanica dodijeljenih prema ključu Evropske centralne banke, a koje nisu puštene u opticaj (gotovo 10 milijardi eura). Međutim, prema navodima iz HNB-a, učinak primjene navedenih pravila na vanjsku poziciju HNB-a je u stvari neutralan.

Isključi li se centralna banka, bruto vanjski dug RH do kraja aprila 2023. primjetno se smanjio u odnosu na decembar 2022.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here