Počela kampanja za izbor 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu

Konferencijom za medije održanom u Sarajevu, zvanično je počela kampanja za 36. po redu izbor stotinu najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu.

89

Projekt 100 najvećih, kojeg tradicionalno godišnje organiziraju Poslovne novine i LRC BIS, i ove će godine za rezultat imati objavu finansijskih pokazatelja za više od 1.700 kompanija, prema različitim kriterijima.

Završne račune za 2022. godinu entitetskim agencijama (FIA, APIF i Direkciji za finansije Brčko Distrikta BiH) predalo je 38.002 kompanija. Broj firmi se svake godine povećava, pa i ove godine imamo uvećanje za 6.3 posto. Podaci ovih kompanija obrađeni su za potrebe projekta 100 najvećih u BiH, rekao je Emil Kučković, CEO Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, uz napomenu da sve podatke za njih obrađuje analitički partner projekta bonitetna agencija LRC. Naglasio je i kako je projekt 100 najvećih odavno prerastao BiH, pa će se u štampanoj publikaciji 100 najvećih naći i rang-liste najuspješnijih po prihodu iz zemalja regiona te pozvao i sve kompanije koje nisu rangirane da se pridruže društvu najuspješnijih.

U Bosni i Hercegovini u 2022. godini 38 hiljada kompanija predale su završne finansijske izvještaje. Ostvareni prihod je skoro stotinu milijardi KM. Broj kompanija je porastao za nešto više od dvije i po hiljade, a prihodi su rasli sa 80 na 97 milijardi na godišnjem nivou. Ovi pokazatelji govore da je poduzetništvo in. Kompanije sa projekta 100 najvećih, njih skoro 700, ostvaruju skoro 50 posto ukupnog prihoda, odnosno 45 posto ukupne dobiti u BiH. To je veoma bitno naglasiti jer pokazuje važnost ovih kompanija za cjelokupnu privredu BiH, dodao je Kučković.

Od ukupnog broja firmi, 692 ili 3% manje nego godinu prije ih se našlo na rang-listama TOP 100 u različitim kategorijama: po prihodu, izvozu i dobiti, a rangiranje smo vršili posebno za velike, srednje i male kompanije. Sve kompanije koje su se našle na listi rangiranih, dakle tih 692, ostvarile su ukupno 48,6 milijardi KM prihoda u 2022. godini, što je više za 27% te ostvarile dobit od 3,3 milijarde, što je više za 20%, naglasila je Alena Ahmetspahić-Fočo, Project Director Poslovne novine d.o.o. Sarajevo.

Kako je dodala, u štampanoj publikaciji 100 najvećih u BiH i regionu ove godine naći će se i analize 30 industrija i top 20 kompanija po ostvarenom prihodu u 2022. u svakoj od navedenih industrijskih grana.

Zdravko Marinković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, koja je suorganizator projekta, iznio je podatak da su kompanije sa liste 100 najvećih (692), koje zapošljavaju 153.031 radnika, ostvarile izvoz od 10,4 milijarde KM što predstavlja povećanje od 19%.

Pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene za prošlu godinu pokazuju oporavak privrede. Izvozno orijentisane kompanije su motor razvoja domaće ekonomije i neophodna je značajnija podrška jačanju njihove konkurentnosti. Komora će i ubuduće biti spona između privrednika i institucija vlasti, kako bi se stvorio bolji poslovni ambijent, rekao je Marinković.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški je partner projekta 100 najvećih u BiH. Zlatko Mijatović, ministar privrede Kantona Sarajevo fokusirao je svoje obraćanje na činjenicu da na području KS ima 1.760 brzorastućih kompanija.

One su uprihodovale u prošloj godini gotovo 16 milijardi maraka, imale dobit veću od 800 miliona i 47.813 zaposlenih. Nama je važno, kao instituciji, da ovakvim kompanijama budemo pomoć pri umrežavanju sa potencijalnim poslovnim partnerima te da im omogućimo dostupnost grantova. Mi ćemo putem javnog poziva dati priliku brzorastućim kompanijama iz Kantona Sarajevo da iskoriste benefite kampanje i projekta 100 najvećih, rekao je Mijatović.

Priznanje ”Prvi u djelatnosti” potvrda je uspješnosti poslovanja i zadovoljstva korisnika. Ekskluzivni partner projekta 100 najvećih, već osam godina zaredom, je kompanija EuroExpress Brza Pošta. Osnovana prije 15 godina, prešla je put od 20 zaposlenih i deset vozila do kompanije sa 800 uposlenih i 400 vozila. U okviru društveno odgovorne inicijative za bolje sutra kompanija je prestala sa upotrebom štampanih tovarnih listova i prešla na digitalne novitete. Poduzeli su još niz koraka u sprječavanju bespotrebnog korištenja papira.

Brojevi i naš odnos prema uposlenicima i lokalnoj zajednici najbolje govore o uspješnosti naše kompanije i kvalitetu usluga koje pružamo. Možemo istaknuti da tradicionalno podržavamo projekt koji će ove godine obilježiti posebna konferencija pod nazivom Green Revolution, kazao je Nenad Šehovac, direktor službe logistike u EuroExpress Brza Pošta d.o.o. Banja Luka.

Oficijelno vozilo projekta  je, tradicionalno, Porsche. Armin Mulović, Brand Manager marke Porsche za Bosnu i Hercegovinu, naglasio je u svom obraćanju neophodnost i svrsishodnost uzajamne saradnje na tržištu.

Porsche Brand, koji polako izlazi iz premium i ide ka luxury segmentu, u Bosni i Hercegovini kontinuirano radi na razvoju i jačanju pozicije. Ovaj projekt Poslovnih novina je odličan primjer kako bi se poslovanje trebalo odvijati. Tu se pronalaze potencijalni klijenti, razmjenjuju iskustva i kontakti i nagrađuju najbolji, rekao je Mulović, uz napomenu da u narednom periodu, kako i priliči velikim brandovima, na tržište donose dosta noviteta, uz postojeći fokus na električna vozila.

Današnja konferencija bila je uvod u kampanju čije će finale biti gala svečanost koja će se održati u septembru, kada će najuspješnijim, u različitim kategorijama, biti uručena priznanja. Istoga dana će se na jednom mjestu okupiti više od 450 regionalnih lidera, koji će imati priliku učestvovati i razmijeniti mišljenja i iskustva na konferenciji Green Revolution.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here