Pametno postavljanje poslovnih ciljeva

Opšte je poznato da je postavljanje ciljeva vodič kroz život. Svako od nas sebi postavlja neke ciljeve, od momenta kada ujutro ustanemo (kratkoročni) do onih koji nas vode kroz cijeli život (dugoročni).

60
poslovne

U poslovnom svijetu, ciljevi izražavaju željeno stanje ili rezultat koji se želi postići u određenom vremenu. Planiranjem se definira kuda organizacija u budućnosti želi ići, i predviđaju se načini koji će joj pomoći da se njezini ciljevi ostvare. Ciljevi moraju biti postavljeni, a zaposleni i ciljne interesne skupine upoznate s njima, kako bi odredišna tačka, tj. uspjeh realizacije ciljeva bila mjerljiv.

Kvalitetni ciljevi

Ključno je da ciljevi koji se “danas planiraju za budućnost” budu potpuno razumljivi, kako bi mogli biti vodilja u odlučivanju i vodilja za ocjenjivanje izvođenja. Oni određuju smjer i predstavljaju odredišne tačke, ali istovremeno omogućavaju i provođenje kontrole. Planiranje se može najjednostavnije opisati kao proces putem kojeg se nastoje ostvariti ciljevi i odabir određenih strategija za postizanje istih.

Da bi ciljevi kao sredstvo menadžmenta imali vrijednost, korisno je pridržavati se sljedećih smjernica:

– Jesu li ciljevi provjerivi? Hoće li se na svršetku razdoblja znati jesu li ciljevi ostvareni ili nisu?

– Jesu li ciljevi kvantitativno, kvalitativno, vremenski i troškovno određeni?

– Jesu li ciljevi izazovni, a ipak razumni?

– Jesu li postavljeni prema prioritetu? (Hijerarhija ciljeva)

– Jesu li ciljevi koordinirani sa ciljevima drugih menadžera i drugih organizacijskih jedinica?

– Je li popis ciljeva predug? Mogu li se određeni ciljevi povezati?

– Postoji li hijerarhijska usklađenost ciljeva?

– Jesu li kratkoročni ciljevi usklađeni s dugoročnima?

– Jesu li ciljevi priopćeni svima onima koji ih moraju znati?

– Jesu li ciljevi dati u pisanom obliku i jasno određeni?

– Jesu li resursi i ovlasti odgovornih za ostvarenje ciljeva dovoljni?

– Je li osobama od kojih se očekuje ispunjenje ciljeva pružena prilika da predlože svoje ciljeve?

– Uključuje li skup ciljeva također ciljeve poboljšanja radne uspješnosti i ciljeve ličnog razvoja?

– Imaju li podređeni kontrolu nad svim aspektima za koje im je dodijeljena odgovornost?

Prije ciljeva

Međutim, prije samog postavljanja ciljeva, potrebno je odrediti misiju i viziju organizacije i izraditi SWOT analizu te napraviti istraživanje tržišta. Prilikom kreiranja strategije, menadžer može koristiti SWOT analizu. To je analitička metoda pomoću koje se prikazuju četiri faktora organizacije. Snage, slabosti, prilike i prijetnje daju jasniju sliku organizacije te pomažu u jačanju slabosti i prijetnji, odnosno daju uvid organizaciji kako i na koji način slabosti i prijetnje pretvoriti u snage i prilike.

SMART ciljevi

Već je ranije istaknuto kako većina organizacija ima svoje jasno postavljene ciljeve. Kada se ti ciljevi ostvare, rezultat je njihova uspješna izvedba. SMART metoda, je jedna od najistaknutijih metoda za postavljanje ciljeva, omogućuje da se do cilja dođe uz maksimalan uspjeh. Kada se ciljevi navedu prema ovoj metodi, postavljaju se čvrsti temelji na kojima se može graditi uspješan projekt. Većina menadžera i znanstvenika koristi ovu. Akronim SMART se sastoji od engleskih riječi:

Specific (specifično, konkretno, prepoznatljivo, jasno, razumljivo)

Measurable (merljiv rezultat, može se proveriti je li i u kom stepenu ostvaren)

Achievable (ambiciozan, ali ostvarljiv s raspoloživim resursima)

Relevant (realan, relevantan, razuman, orijentiran na rezultate)

Timely (vremenski određen).

SMART ciljevi su, prije svega, jednostavni. Ovaj način postavljanja ciljeva nam daje potrebnu jasnoću i inspiraciju kako bismo zaista radili na postavljenim ciljevima. Pored toga, podstiče nas da svakodnevno radimo na njima zbog jasnih rokova i mjerljivosti.

Kontinuirano planiranje

Neki smatraju da SMART ciljevi nisu upotrebljivi kod dugoročnih ciljeva (pet godina i više) jer u tom procesu nedostaje fleksibilnosti za sve što može da se desi u tom vremenskom periodu.

Ipak, u poslovnom svijetu, neizostavno je planiranje jer se tom osnovnom funkcijom definira šta organizacija želi ostvariti u budućnosti. Bez određivanja ciljeva koji se žele postići te načina kako ih ispuniti, ne mogu se izvršiti ostale funkcije organizacije, usmjeravanja, koordiniranja i kontrole u kompaniji. Međutim, planiranje nije izolirana aktivnost koja je potrebna samo u početku. Planiranje je kontinuirani proces zadržavanja kompanije na putu napretka i razvoja, a jasni i kvalitetni ciljevi su stepenice uspona na ovom putu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here