Inflacija u SAD-u rasla po najnižoj stopi u dvije godine

Energija je na godišnjoj razini u maju pojeftinila za 11,7 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

28

 

 Inflacija u SAD-u zamjetno je oslabila u maju, spustivši se na najniži nivo u nešto više od dvije godine zahvaljujući snažnom padu cijena energije i blažem poskupljenju hrane, pokazali su u utorak podaci ministarstva rada.
Godišnja stopa inflacije spustila se u maju na četiri posto, sa 4,9 posto u aprilu, što znači da su potrošačke cijene u najvećoj svjetskoj ekonomiji porasle najblaže od marta 2021. godine, navode u ministarstvu.

U martu stopa inflacije iznosila je pet posto, u februaru šest, a u januaru 6,4 posto.

Kad se isključe cijene hrane i energije, temeljna inflacija kliznula je u maju na 5,3 posto, s 5,5 posto u prethodnom mjesecu.

Na mjesečnoj razini potrošačke cijene uvećane su u maju samo 0,1 posto, nakon 0,4-postotnog rasta u aprilu.

Energija je na godišnjoj razini u maju pojeftinila za 11,7 posto, dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu.

Cijene benzina pale su pak na godišnjoj razini za 20 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj su razini smanjene za 5,6 posto, nakon 3-postotnog aprilskog rasta.

Struja je na godišnjoj razini poskupjela za 5,9 posto. U aprilu je bila skuplja za 8,4 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Plin je pak u januaru bio jeftiniji za 11 posto, što znači pet puta snažniji pad cijena nego u prethodnom mjesecu.

Domaćinstva su za hranu u januaru izdvajala 5,8 posto više novca nego u prethodnom mjesecu kada ih je hrana stajala 7,1 posto više. Na mjesečnoj razini cijene hrane porasle su za 0,2 posto, nakon stagnacije u aprilu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here