Inspekcija zabranila uvoz 22.000 kg krompira u Bosnu i Hercegovinu: Otkrili pesticid “imazalil”

Sektor granične inspekcije: Na GP Orašje zabranjen uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu zbog prisustva nedozvoljene količine pesticida

40

Federalna sanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Orašje je dana 2.6.2023. godine zabranila uvoz pošiljke krompira za industrijsku preradu iz Poljske.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba, izuzeti su uzorci proizvoda čijim je laboratorijskim ispitivanjem (analizom i superanalizom) utvrđena nedozvoljena količina pesticida ”Imazalil”, što je u suprotnosti s Pravilnikom  o maksimalnom nivou ostatka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla (“Službeni glasnik BiH”, broj: 48/21).

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/04) i Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe („Službeni list BiH“, broj: 2/92 i 13/94) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne količine od 22.000,00 kg je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here