Lagarde: Nastavit će se rast kamatnih stopa

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je da nema jasnih pokazatelja da je bazna inflacija dosegla vrhunac te dodala da će se povećanje kamatnih stopa nastaviti.

49
U govoru na bankarskoj konferenciji u Hannover skrenula je pažnju na poremećaje u lancu snabdijevanja nakon pandemije korona virusa, prenosi Anadolija.

Podsjetila je da je rast inflacije ubrzan početkom 2022. i da su u julu 2022. godine počele rasti kamatne stope.

Dodala je da je inflacija i dalje veoma visoka i da će tako ostati još dugo vremena.

“Zato moramo nastaviti s ciklusom povećanja stope dok ne budemo dovoljno sigurni da će inflacija dostići zadovoljavajući nivo”, rekla je Lagarde.

Cijene stambenog prostora mogle bi pasti

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi “haotično” pasti, budući da stanovi, zbog visokih kamatnih stopa, postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorio je ranije ECB.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti ECB-a, uz više troškove zaduživanja i sporiji ekonomski rast, koji šteti kompanijama i kućanstvima.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here