Otvoren 12. Sarajevo Business Forum: U fokusu digitalizacija, ekonomski rast i investicije

135

U Sarajevu je svečano otvoren 12. Sarajevo Business Forum (SBF), međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Forum je otvoren uvodnim obraćanjem predsjednika Uprave Bosna Bank International Aleka Bakalovića koji se zahvalio predsjedništvu BiH, kao sponzoru ovog događaja, ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i gostima iz više od 40 zemalja.

Istakao je da je SBF ekonomski i ekonomsko najvažniji projekat BBI banke i, kako je kazao, njihov najutjecajniji doprinos društvu.

“Želimo da organiziramo ovaj forum s namjerom da potaknemo snažnu regionalnu saradnju i da učinimo regiju privlačnijom za strane investitore, da se povežemo s drugim poslovnim centrima kako bismo promovirali izvoz naših kompanija. Želimo ojačati prekograničnu saradnju i tehnologiju i utvrditi koje su pozitivne i negativne stvari u našoj ekonomiji. Također želimo povećati svijest u vezi s regulatornim promjenama i podijeliti priče o uspjehu naših investitora”, rekao je Bakalović.

Istakao je da programom foruma žele pokrenuti teme regionalne saradnje, infrastrukture, turizma, finansijske industrije i saslušati uspješne priče.

“Regionalna poslovna saradnja je ključ za ekonomski prosperitet i napredak. Naši govornici će potvrditi da balkanske zemlje ne mogu upravljati ovom regijom samostalno. Infrastruktura je od ključne važnosti za regionalnu saradnju, a kapacitet infrastrukture ima višestruk utjecaj na ekonomiju u svakoj industriji”, rekao je Bakalović, dodajući da je za jačanje ekonomije potrebna podrška vlasti u olakšavanju privlačenja investicija.

U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva. Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte.

Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo Business Forum organizira Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom.

Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo te brojni domaći i inostrani partneri: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here