Svjetski turistički profesionalci sastali se u Antaliji

Turska domaćin GSTC konferencije

51

U Antaliji je od 9. do 12. maja održana svjetska konferencija o održivom turizmu u organizaciji Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) koji postavlja globalne standarde za održiva putovanja i turizam. Konferencija s potpisom GSTC-a, održana prvi put ove godine u Turskoj, okupila je sve učesnike uključene u razvoj i promociju održivog turizma i putovanja.

Na otvaranju konferencije, turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy izrazio je zadovoljstvo što je Turska ugostila najkompetentnije stručnjake u sektoru održivog turizma. Globalna konferencija o održivom turizmu GSTC 2023, kako je rekao Ersoy, postat će vrijedna platforma za razmjenu informacija i ideja, stvarajući značajne rezultate za održivi turizam širom svijeta. Ministar Ersoy je podsjetio kako je Turska postala prva zemlja u svijetu koja je potpisala sporazum sa GSTC-om i to za Nacionalni program održivosti na nivou vlade, stoga se s pravom smatra globalnim liderom u domenu održivog turizma.

Ersoy je dodao da održiva putovanja i turističke aktivnosti Turske nisu ograničene samo na to: broj plaža sa plavom zastavom u Turskoj povećao se na 531; Turska je na trećem mjestu u svijetu kao država, dok je Antalija grad broj jedan u svijetu; 19 je lokaliteta baštine registrovanih na UNESCO-voj listi; Turska je među prve tri zemlje koje su upisale najviše predmeta na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine te posjeduje i certifikat pogodnosti za biciklizam.

Sve je više napora, navodi Ersoy, ka tome da i turska kuhinja ide ka održivosti, dok certifikat biosfere već imaju biblioteka Rami, Tvornica kulture i umjetnosti u Izmiru i Muzej Adana. Ersoy je napomenuo da će u okviru Nacionalnog programa održivog turizma, svi turistički objekti u zemlji biti certificirani za održivi turizam do 2030. godine.

“Prema sadašnjem stanju, vidimo da su, od 8. maja ove godine, ispunjavanjem potrebnih kriterijumima, 1.382 preduzeća dobila certifikat Prvog nivoa. Broj preduzeća koja su dobila certifikat Trećeg nivoa je 202, a ukupan broj certifikata je dostigao 1.584. Svi objekti koji su stekli pravo na dobivanje certifikata sa 100 posto usklađenosti u okviru Programa objavljeni su na web stranicama Ministarstva i Agencije za promociju i razvoj turizma te turskoj službenoj turističkoj platformi GoTürkiye.”

-Izazovi za turizam –

Predsjednik GSTC-a Luigi Cabrini također je govorio o aspektima industrije turizma koja se na globalnom nivou bori s poteškoćama.

“Izazovi koji prijete rastu turizma se nisu promijenili: utjecaji klimatskih promjena su sve vidljiviji, plastika zagađuje okeane i rijeke, voda je oskudna dok se suše množe, biodiverzitet se i dalje smanjuje. Turizam se mora poboljšati u sprječavanju eksploatacije, promovisanju pristojnog rada, povećanju pristupačnosti. Ne možemo i ne želimo da se vratimo turizmu koji se smatra da donosi više štete nego koristi u zajednicama u kojima se razvija”, rekao je Cabrini zahvalivši turskim vlastima „ne samo zbog domaćinstva, već i ambicioznog angažmana na razvijanju nacionalnog održivog plana zastanovanom na GSTC kriterijima“.

Turskoj je na domaćinstvu zahvalio i izvršni direktor GSTC-a, Randy Durband.

“Tursko Ministarstvo kulture i turizma hrabro je krenulo sa svojim nacionalnim programom održivog turizma. Zadovoljstvo nam je što možemo dovesti našu globalnu zajednicu u Antaliju kako bismo potakli razmjenu rješenja za izazove kako bi turizam postano što održiviji u svijetu”, rekao je Durband.

GSTC konferencija održivog turizma održana je uz učešće više od 300 ljudi iz 45 zemalja, uključujući javni sektor, hotele, turoperatore, privatne kompanije, akademike, razvojne agencije, onlajn turističke agencije i nevladine organizacije. Program konferencije, koji je trajao četiri dana, uključivao je mnogo treninga, interaktivnih radionica, sastanaka i društvenih događaja. U okviru programa konferencije, učesnici su imali priliku da otkriju i Antaliju prepoznatu kao „turistički raj“ Turske.

-O GSTC-u –

Globalno vijeće održivog turizma (GSTC®) uspostavlja i upravlja globalnim održivim standardima, poznatim kao GSTC kriteriji. Riječ je o dvije skupine: kriteriji odredišta za kreatore javnih politika i destinacijskih menadžera i kriteriji industrije za hotele i turoperatore. Ovo su vodeći principi i minimalni zahtjevi koje svaki turistički biznis ili destinacija treba postići kako bi zaštitili i održali svjetske prirodne i kulturne resurse, istovremeno osiguravajući da turizam ispunjava svoj potencijal kao alat za očuvanje i smanjenje siromaštva. Kriteriji GSTC-a čine osnovu za ulogu GSTC-a za osiguravanje certifikacijskih tijela koja certificiraju hotele/smještaj, turoperatore i destinacije da imaju održive politike i prakse. GSTC ne certificira direktno proizvode ili usluge, ali daje akreditaciju onima koji to rade. GSTC je nezavisna i neutralna neprofitna organizacija registrovana u SAD-u koja čini raznoliko i globalno članstvo, uključujući nacionalne i pokrajinske vlade, vodeće turističke kompanije, hotele, turoperatore, nevladine organizacije, pojedince i zajednice koji teže postići najbolje prakse u održivom turizmu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here