Vlada KS: 21 milion KM za upošljavanje 3.332 osobe

Predviđen je i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije

35
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti i poboljšanja strukture zaposlenih u Kantonu Sarajevo, a za realizaciju je obezbijeđeno 21.266.000 KM. Kroz utvrđene programe, predviđeno je upošljavanje 3.332 nezaposlene osobe.

“Radi se o programima javnih radova, sufinansiranja samozapošljavanja osoba do 35 godina života radi pokretanja vlastitih biznisa, sufinanasiranja zapošljavanja osoba starijih od 50 godina, kao i žena starijih od 40 godina”, navodi se.

Predviđen je i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, te Program sufinansiranja zapošljavanja medicinskih sestara – tehničara.

Programima zapošljavanja bit će obuhvaćeni i pripadnici boračke populacije i to šehidskih porodica, maloljetnih demobilisanih boraca, te pripravnici.

Sredstva za realizaciju Programa mjera obezbjeđena su u Finansijskom planu Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“, koja je Odlukom Vlade i zadužena za njihovu provedbu.

Služba će, u roku od 15 dana od dana utvrđivanja tog programa, za pojedinačne podsticajne mjere, objaviti javne pozive za učestvovanje u realizaciji Programa, najmanje u jednom dnevnom listu koji izlazi u Kantonu Sarajevo i na web stranici Službe. Rezultati javnih poziva objavljivat će se na web stranici Službe.

“Podsticajne mjere zapošljavanja predstavljaju ukupne aktivnosti usmjerene za podsticanje zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, koje se u skladu sa politikom i strategijom tehničkog i tehnološkog razvoja privrede, utvrđuju u cilju unaprjeđenja tržišta rada, smanjenja nezaposlenosti, te obezbjeđenja potrebnih kadrova u skladu sa zahtjevima poslodavaca ili planovima razvoja privrede Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here