FUZIP: Naložena djelimična demontaža urušene zgrade na Marijin Dvoru

Federalna uprava za inspekcijske poslove oglasila se u vezi urušenih zidnih struktura Električne centrale na Hisetima (Marijin-Dvoru).

89

Nakon pribavljenih mišljenja i konsultacija s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Komisijom/Povjerenstvom za zaštitu nacionalnih spomenika, postupajući federalni građevinski inspektor donio je upravni akt/rješenje, kojim je vlasniku nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina/mjesto i ostaci industrijskog postrojenja (električne centrale) na Hisetima (Marijin-Dvoru) naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta do visine cca 1,5 metara od kote okolnog terena, čime će se istovremeno osigurati zaštita života ljudi i zaštita mjesta i ostataka kulturnog naslijeđa.

U skladu s hitnim mjerama zaštite, naloženi radovi se odnose na demontažu zidnih struktura čije urušavanje predstavlja opasnost po saobraćaj i prolaznike do visine cca 1,5 metara, kako bi se smanjio rizik od eventualnog daljeg obrušavanja. Nakon demontaže zidnih struktura, naloženo je montiranje čeličnog plašta po kruni preostalih zidova, s ciljem zaštite ostataka zidnih struktura od vremenskih uticaja.

Rok za početak radova na demontaži je pet dana od dana prijema rješenja, a vlasnik, odnosno korisnik građevine dužan je poduzeti mjere za otklanjanje opasnosti i do otklanjanja opasnosti označiti građevinu kao opasnu.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je nadležan za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno arhitekte konzervatora.

Podsjećamo, ukoliko se radi o građevini koja je u obuhvatu nacionalnog spomenika, prije njenog uklanjanja se moraju provesti sve hitne mjere zaštite i procedura u skladu sa zakonskim propisima koji regulišu oblast zaštite spomenika, a naročito nacionalnih spomenika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here