SAD: Fed nastavlja povećanje kamatnih stopa kako bi se smanjila inflacija

Fed je u izvještaju naveo da je "svjestan da visoka inflacija nameće značajne poteškoće, posebno onima koji su najmanje sposobni da podmire veće troškove osnovnih životnih namirnica"

48
Američke Federalne rezerve (Fed) su u izvještaju od petka navele da će povećanje kamatnih stopa biti nastavljeno kako bi se smanjila visoka stopa inflacije, javlja Anadolija.

Iako je Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) usporio povećanje kamatnih stopa na sastancima u decembru i januaru na 50 baznih poena, odnosno 25 baznih poena, FOMC je ukazao da “očekuje da će sadašnja povećanja ciljanog raspona biti odgovarajuća” da se inflacija vrati na dva posto.

U svom najtežem monetarnom periodu u posljednjih nekoliko decenija, koje je uključivalo četiri uzastopna povećanja kamatne stope od 75 baznih poena, Federalne rezerve su prošle godine u sedam navrata povećala kamatnu stopu za ukupno 425 poena kako bi se izborili s rekordno visokom inflacijom koja se do sredine 2022. povećala na najviši nivo u posljednjih 40 godina.

Fed je u izvještaju naveo da je “svjestan da visoka inflacija nameće značajne poteškoće, posebno onima koji su najmanje sposobni da podmire veće troškove osnovnih životnih namirnica”.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here