Svjetska banka: Za 12 aktivnih investicionih projekata u BiH 638,5 miliona dolara

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija i njegov zamjenik Muhamed Hasanović primili su šefa Ureda Svjetske banke u BiH Kristofera Šeldona sa kojim su razgovarali o realizaciji projekata koje finansira ova međunarodna institucija.

99

S obzirom na to da je Vijeće ministara BiH imenovalo ministra Tegeltiju za guvernera BiH u Svjetskoj banci na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima, ali i onima koji će tek biti dogovoreni, jer je usvojen i Okvir partnerstva sa BiH za period 2023. – 2027. godina.

Ministar Tegeltija naglasio je da je saradnja sa Svjetskom bankom dobra kako u dijelu koji se odnosi na finansiranje projekata tako i u oblasti konsultantskih usluga.

Istaknuto je da su neki važni projekti tek u fazi inicijative za vođenje pregovora, dok su neki ugovori već potpisani, ali se čeka njihova ratifikacija u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sagovornici su se složili da je poželjno ubrzati i unaprijediti procedure s obje strane, jer trenutno Svjetska banka ima odobrenih 638,5 miliona američkih dolara u 12 aktivnih investicionih projekata u BiH.

Prema Šeldonovim riječima Svjetska banka će u ovoj godini nastaviti svoje aktivnosti na projektima u šumarskom sektoru, zaštiti kvaliteta vazduha i razvoju politika zdravstvenih sistema u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here