Naslovnica Ekonomija S&P: Potvrđen kreditni rejting BiH

S&P: Potvrđen kreditni rejting BiH

Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting BiH na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brze uspostave vlasti nakon zadnjih općih izbora i stjecanja statusa zemlje kandidatkinje za EU

92

“Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tokom sljedeće godine”, naveli su iz S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima, prenosi Hina.

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, s razmjerno “pravodobnim formiranjem vlade na državnoj razini nakon općih izbora u listopadu 2022. te se očekuje da će gospodarstvo zemlje nastaviti rasti u 2023., iako sporijim tempom”.

S&P procjenjuje da će gospodarski rast BiH u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvještaju o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je BiH u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se “smanjila vjerovatnost da će se Republika Srpska povući iz ključnih državnih institucija”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here