Njemačka ekonomija od 2020. godine u gubitku od 595 milijardi eura

Ekonomske posljedice pandemije su nakon tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za utjecaj rata na njemačku ekonomiju.

78

Ekonomske posljedice pandemije su nakon tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za utjecaj rata na njemačku ekonomiju.

IW je izračunao da će ove godine gubici ekonomije zbog rata i svih sa njim povezanih problema iznositi 175 milijardi eura, ili preračunato 2.000 eura po stanovniku, prenijela je Beta.

To realno odgovara približno 4,5 posto njemačkog BDP-a.

Za tu računicu izvršena je komparacija sadašnje situacije sa funkcionisanjem privrede u svijetu bez rata, a samim tim i bez visoke cijene energenata i uskih grla u globalnim lancima snabdijevanja.

Rezovi u blagostanju Nijemaca

I njemačka razvojna banka KfW strahuje da se njemačka ekonomija nalazi pred prekretnicom i da njemačko blagostanje posebno ugrožavaju nedostatak stručne radne snage i umjereni rast produktivnosti.

Računica IW-a pokazuje da su se Nijemci već tokom protekle tri godine morali pomiriti sa znatnim rezovima u blagostanju. Već prve godine pandemije, 2020. godine, gubici ekonomije su zbog lockdowna dostigli 175 milijardi eura.

Sljedeće, 2021, zabilježen je novi gubitak u BDP-u od 125 milijardi eura.

U 2022. godini taj bi gubitak prema preliminarnim procjenama trebao biti nešto manji od 120 milijardi eura.

Ukupni gubici njemačke ekonomije od 2020. do kraja 2023. godine tako dostižu 595 milijardi eura.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here