Globalno istraživanje – Kolaps optimizma u pogledu prosperitata domaćinstava na Zapadu

Jedva dvoje od pet ljudi vjeruje da će njihovim porodicama biti bolje u budućnosti, prema redovnom globalnom istraživanju koje je također identifikovalo rastući nivo nepovjerenja u institucije među domaćinstvima s niskim primanjima.

29

“Edelman Trust Barometar”, koji je više od dvije decenije ispitivao stavove hiljada ljudi, otkrio je da je ekonomski pesimizam najveći u nekim od vodećih svjetskih ekonomija kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Japan.

Na globalnom nivou, samo 40 posto ispitanika se složilo sa izjavom “mojoj porodici i meni će biti bolje za pet godina” u poređenju sa 50 posto godinu dana ranije, pri čemu su najveći pad imali SAD (36 posto), Velika Britanija (23 posto), Njemačka (15 posto) i Japan (9 posto).

Brzorastuće ekonomije imale su mnogo bolje rezultate – iako niže nego prošle godine – osim Kine koja je zabilježila porast od jednog procentnog poena na 65 posto, javlja Reuters.

Istraživanje je potvrdio kako su društva podijeljena zbog utjecaja pandemije i inflacije. Domaćinstva sa višim prihodima i dalje imaju široko povjerenje u institucije kao što su vlada, biznis, mediji i nevladine organizacije, ali otuđenje je rasprostranjeno među grupama s niskim primanjima.

“Ovo je zaista ponovo pokazalo masovnu podjelu po klasama”, rekao je Richard Edelman, čija je komunikacijska grupa Edelman objavila anketu o preko 32.000 ispitanika u 28 zemalja intervjuisanih od 1. do 28. novembra prošle godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here