Elektroprivreda HZ HB od januara kupcima nudi “zelene modele”

JP "Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar od 1. januara 2023. godine svojim će kupcima u okviru tržišne opskrbe početi nuditi tzv. "zelene modele“.

120
Ove modele moći će ugovoriti svi kupci izuzev kupaca iz kategorije kućanstva.

Ako se kupac odluči ugovoriti “zeleni model“, moći će za svaki potrošeni kilovat-sat dobiti jamstvo da je električna energija koja mu je isporučena u potpunosti proizvedena u postrojenjima koja za proizvodnju električne energije koriste obnovljive izvore. Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije u Federaciji BiH definirano je kako je jedini način da se jamči obnovljivi karakter isporučene električne energije, taj da ona bude u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla koje izdaje ovlašteno tijelo – Operator za OIEiUK.

Kao što je već poznato, JP “Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, jedino je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini koje električnu energiju proizvodi isključivo iz obnovljivih izvora.

Međutim, u određenim trenutcima (uglavnom u ljetnim mjesecima) električna energija za potrebe opskrbe krajnjih kupaca mora se nabavljati na tržištu, te stoga prije no što je sustav jamstava podrijetla postao funkcionalan, nije postojala zakonska mogućnost kojom se kupcima jamči da je baš svaki isporučeni kilovat-sat “obnovljiv“.

Iz JP “Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar se navodi da je u posljednjih nekoliko mjeseci zaprimljen znatan broj upita kupaca u kojima se traži jamstvo ili potvrda da je isporučena električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora, odnosno potvrda o strukturi potrošnje i ugljičnom otisku. Brojni su razlozi koji motiviraju kupce za takve upite.

Kupci koji se odluče na ugovaranje “zelenih modela“ za naknadu od 0,05 feninga po utrošenom kilovat-satu moći će dobiti jamstvo da je električna energija koja im je isporučena u potpunosti pokrivena jamstvima podrijetla izdanima od Operatora za OIEiUK. Kupci koji se opskrbljuju u okviru “zelenih modela“ imaju pravo na korištenje zaštićenog žiga „zelenih modela“ JP “Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar u marketinške svrhe, odnosno mogu ovaj žig iskazati na svojim memorandumima, ambalaži, mrežnim stranicama i sl. za vrijeme trajanja ugovornoga odnosa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here