ODRŽANA U SARAJEVU DRUGA INFO SESIJA „ESCO MODEL POSLOVANJA“

77

Kroz projekat ”Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBANLED), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), pruža se podrška uspostavljanju ESCO modela provodbe projekta energetske efikasnosti. U cilju što bolje informiranosti šire javnosti, privrednika i zainteresiranih strana Privredna/Gospdarska komora Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), održala je danas drugu info sesiju „ESCO Model poslovanja“, u okviru projekta URBANLED.

Na Info sesiji učešće je uzelo velik broj predstavnika privrede, lokalnih i entitetskih institucija kojima su  prezentirani rezultati ankete koja je sprovedena u cilju prikupljanja informacija o poznavanju ESCO modela poslovanja.

Anketne rezultate prezentirao je Almin Mališević, te pozvao sve prisutne da se uključe u diskusiju i postave pitanja kako bi se na što bolji način upoznali sa mogućnostima koje nudi ESCO model korisnicima.

Hamdija Mujezin,   Project Manager – URBANLED detaljno je prezentirao  osnovne principe ESCO modela, potencijalne korisnike, mogućnosti koje nudi ESCO model. Kako bi se prisutnima na što bolji način približila isplativnost ovog vida poslovanja prezentirani su primjeri prakse te koraci do ostvarivanja uspješnih poslovnih partnerstava.

Rezultati ankete pokazali su da je poznavanje rada ESCO modela na niskoj razini stoga je Info sesija i detaljna prezentacija bila od koristi za sve učesnike.

Krajnji cilj Esco modela je smanjenje potrošnje energije, smanjenje negativnih efekata klimatskih promjena, modernizacija objekata i sistema koji nude ugodnije i ljepše uvjete korištenja.

Za sve dodatne inofrmacije na raspolaganju je UNDP  te upite i pitanja možete uputiti na email adresu: registry.ba@undp.org

Letak o ESCO modelu poslovanja možete preuzeti ovdje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here